Йотова определи изказването на руския патриарх като неприемливо

DenNews.bg
13.03.2018
размер на текста:

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи изказването на руския патриарх Кирил на срещата с президента Румен Радев като неочаквано и неприемливо. Според нея обаче е по-важна реакцията на българските институции. Това коментира тя в сутрешния блок на "Нова телевизия".
Йотова уточни, че не е участвала в срещата и впечатленията й от нея са от видеото, разпространено от руската патриаршия. Въпреки това определи реакцията на държавния глава като "точната", тя била хладнокръвна и с ясни послания. Уточни, че и тя би реагирала така.
В разпространеното видео не се вижда реакцията на държавния глава, а официална реакция от президентството по случая всъщност нямаше. Неофициално беше съобщено, че стенограма на разговора не е водена, а Радев обявил, че "Както църквата се бори за душата на всеки човек, така и България е признателна към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност".
В отговор на въпрос Йотова допусна, че изказването на руския патриарх е в контекста на предизборната кампания в Русия. Според нея тази реакция е предизвикана и от колебливото, по думите й, през последните години отношение на България към Русия.
Анализира, че признанието на България и към други народи за освобождението си не би трябвало да е новина за руския патриарх, затова приема думите му като емоционална реакция във възможно най-неприемливата форма.
В отговор на въпрос за това, че с поклон е посрещнала руския патриарх при пристигането му на летището в София, вицепрезидентът обясни, че се е държала по протокол, валиден за посрещане на всички висши духовници. Освен това поклонът й бил и поклон на уважение към историята на руската църква, която наред с държавата имала заслуги за воденето на освободителната война.
Тя не пожела да коментира последните разменени остри реплики между премиера Борисов и президента Радев. Само коментира, че греши този, който смята, че президентската институция ще бъде безгласна и ще влиза в съглашения зад гърба на хората.
За отношенията си с Радев посочи, че не вижда разделителни линии, макар двамата да имат различни мнения по отделни въпроси, което обаче било здравословно, а всичко се решавало в диалог.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети