Министър хвърли оставка заради убийството на словашкия журналист Куцяк

DenNews.bg
12.03.2018
размер на текста:

Словашкият вицепремиер и вътрешен министър Роберт Калиняк обяви, че ще подаде оставка заради кризата, която отприщи убийството на разследващия журналист Ян Куцяк в края на февруари, предадоха "Ройтерс" и словашки медии.
"Важно е да се запази стабилността и затова реших да подам оставка," каза Калиняк, който е и сред ключовите фигури в най-голямата от управляващата партия "Смер". Той беше вътрешен министър и в трите правителства, оглавявани от премиера Роберт Фицо, от 2006 г. насам (с прекъсване от 2010 до 2012 г., когато той не беше на власт).
Напрежението в кабинета нарасна заради общественото недоволство, след като полицията намери журналиста Ян Куцяк и приятелката му Мартина Кушнирова убити в дома им. Куцяк разследваше съмнителни сделки, свързани с бизнесмени, някои от които близки до властта.
В петък по улиците на Братислава премина най-големият протест, откакто Словакия е независима държава, с искане за оставка на кабинета. Коалиционни партньори на Фицо в "Смер" по-рано настояваха за оставката на Калиняк като условие, за да запазят подкрепата за премиера. Лидерите на трите партии, включително Фицо, се срещнаха в събота, за да обсъдят следващите ходове.
Министърът, цитиран от словашкото издание Dennik, обаче добави, че е взел решението по своя воля. Той също така уточни, че няма да иска оставката на шефа на полицията Тибор Гашпар, който също стана обект на критики в словашкото общество заради двойното убийство. Източник: dnevnik.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети