Утре Дупница посреща факела на мира, носен от Майка Тереза, Мандела, Мохамед Али…

DenNews.bg
01.03.2018
размер на текста:

Факелът е носен и от папа Франциск

Утре, 2 март, Дупница ще посрещне факела на мира, носен от световни личности като Майка Тереза, Нелсън Мандела, Папа Йоан Павел II, Папа Франциск, Мохамед Али и др.
Ученици ще се включат в преминаването на Световния пробег на мира през Дупница. 


Факелът ще влезе в града през "Аракчийски мост", след което пробегът ще продължи до пл."Свобода" по маршрута: ул."Никола Малашевски", ул."Стефан Караджа", ул."Отец Паисий", ул."Страхил Войвода" и пространството пред ГУМ.


Пред сградата на Общината около 11:00-11:15 часа ще има кратка програма, след което пробегът ще продължи по ул."Свети Иван Рилски" в посока Благоевград.

 

Община Дупница е уведомила РУП за маршрута на инициативата и в този отрязък от време ще бъде създаден специален режим на движение на моторните превозни средства, за да се създадат безопасни условия за участници и зрители.

Както писахме, факелът ще премине през ГКПП-Кулата към следващите страни в пробега на 3 март.
 

Тази година за първи път България е домакин на старта на Световния пробег на мира.
Peace Run e най-дългата мирна щафета, символ обединение на хората и укрепване на идеалите за мир по света.
„Поздравявам България – земя известна с доброта и гостоприемство и Ви приветствам за домакинството на Пробега на мира, 2018 г. Нека светлината на факела просветли сърцата и умовете на всички, които срещнете по пътя си. Затова вие, българи, вървете напред и превърнете най-ценната мечта за мир в жива реалност. Повярвайте, аз съм с Вас на всяка крачка по пътя. Много Ви благодаря!”, споделя Дейвидсън Хепбърн, председател на ЮНЕСКО (2009-2011 г.) в своето послание към българския народ.

В продължение на три десетилетия запалените факли се носят от бегачите по целия свят, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и страни. С тази международна щафета са изминати близо 635 000 км., преминала е през над 150 държави и е докоснала живота на милиони хора. Част от популярните факлоносци са били Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Паола Радклиф и много други знаменитости, радетели на мира.

Пробегът се организира в България за първи път през 1997 г. През 1999 година страната ни става част от Европейския лъч на Пробега на мира. Тази година, на 27 февруари за първи път началото на щафетата започна от България, като ще премине през 48-те държави в Европа, достигайки до Португалия.
Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run е организация с нестопанска цел, основана в Ню Йорк. Нюйоркският офис е глобалната централа, която ръководи дейностите на независими организации в повече от 40 страни, които организират събития по света. Пробегът на мира се организира и провежда от доброволци в тясно сътрудничество със спортни клубове, училища, местни и национални правителствени органи и медии в съответните държави.

Нейно Величество Елизабет II използва Факела на мира в церемония по запалване на 1800 светлини на мира по повод честването на 50-тата годишнина от края на Втората световна война.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети