Австрия на път да върне пушачите в заведенията

DenNews.bg
01.03.2018
размер на текста:

Законови промени, които да върнат правото на пушачите да пушат на закрито ще бъдат гласувани след месец от австрийския парламент.
Управляващата дясна коалиция не се съобрази с искането на повече от 400 000 противници на облекчаването на режима за тютюнопушенето и внесе текстовете в парламента. Законопроектът предвижда да се позволи на ресторантите и баровете да имат помещения за пушачи.
Миналата година вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Австрийска партия на свободата - самият той пушач - определи мярката като условие за участие в управляваща коалиция с дясноцентристката Австрийска народна партия.
Законопроектът отменя пълната забрана за пушене в ресторанти и барове, която беше приета от предишната управляваща коалиция в Австрия между Австрийската социалдемократическа партия и АНП.
Австрийски лекари подеха широка кампания срещу по-лекия режим и събраха около 420 000 подписа под петиция до парламента, която ще наложи на долната камара да разгледа възраженията, но няма да я задължи да промени законопроекта.
Поддръжниците на подписката обаче се надяват кампанията им да засили обществения натиск върху правителството. "Сигурни сме, че ще съберем достатъчно подписи, за да напомним на правителството задълженията му в здравната политика", каза Томас Секереш, председател на Австрийския лекарски съюз. Източник: dnevnik.bg

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети