Задържаха заподозрян за убийството на словашкия журналист Ян Куциак

DenNews.bg
01.03.2018
размер на текста:

Полицията в Словакия е задържала заподозрян за убийството на словашкия журналист Ян Куциак и приятелката му.
Извършени са обиски в домовете на лица, отдавна заподозрени за разпространение на наркотици, съобщиха световните агенции.
Обиските са извършени близо до селището Велка Мача, където са убити журналистът и приятелката му. Задържан е заподозрян, за който се предполага, че е свързан с убийството. Конфискувани са 160 г от наркотика перветин, хладно и огнестрелно оръжие, което е изпратено за балистична експертиза. Началникът на националната полиция Тибор Гашпар уточни, че е рано да се каже дали убийството е извършено с конфискуваното оръжие.

Основната версия за убийството на журналиста, работил за братиславското онлайн издание Aktuality.sk, е и остава разправа на италианската мафия Ндрангета. Куциак е подготвял материал за дейността на престъпната групировка в Словакия и връзките й с властите на страната.

Вчера министърът на културата на Словакия Марек Мадярич подаде оставка заради убийството на журналиста. Последваха оставки и на двама високопоставени чиновници, тъй като са споменати в последната статия на Ян Куциак. Това са Вилиам Ясан, секретар на Съвета за национална сигурност, и Мария Трошкова, съветничка на премиера Роберт Фицо.
Ясан и Трошкова твърдят, че нямат нищо общо с убийството на журналиста, който пише за тях, че преди да навлязат в политиката, са били свързани с италиански бизнесмен. Куциак не посочва, че те са извършили нещо нередно, но призиви за тяхната оставка отправиха правосъдният министър Луция Житнянска и представители на опозицията.

28-годишният Ян Куциак е разследвал предполагаеми престъпления на бизнесмени, някои от които свързани с политици. В края на миналата седмица той и приятелката му бяха намерени застреляни. Полицията каза, че по всяка вероятност убийствата са свързани с професионалните занимания на журналиста.


Заради кървавата разправа, разтърсила словашкото общество, хиляди хора излязоха снощи на протест в столицата Братислава, свикан от опозицията.
За петък студенти са свикали шествия в памет на Куциак в редица словашки градове.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети