Честита Баба Марта!

DenNews.bg
01.03.2018
размер на текста:

Честита Баба Марта! Днес всички се окичваме с бел и червени конци за здраве, късмет и берекет. И нека си припомним стихотворението на Йордан Стубел, посветено на и добрата и люта старица:


БАБА МАРТА БЪРЗАЛА 
Баба Марта бързала,

мартенички вързала:

морави, зелени,

бели и червени:

мървом на гората –

ма листят листата.

и да дойдат всичките:

щъркелите, птичките,

първият певец,

косер хубавец.

после на градините –

да цъфтят гиргините

и латинки алени,

и божури шарени.

ябълки да зреят,

круши да жълтеят.

а пък на дечицата

върза на ръчицата

мартенички чудни

със ресни червени,

да са ранобудни,

да растат засмени.

Във фолклора Баба Марта е представена като сестра или като жена на Голям Сечко (Януари) и Малък Сечко (Февруари). Тя винаги е недоволна от тях – или са ѝ изпили виното (ако са ѝ братя), или че са свършили някоя голяма пакост. Старицата (невестата) им се гневи, вследствие на което времето се разваля.

Според една разпространена приказка, една старица козарка извела стадото си в планината през последните мартенски дни, мислейки че Баба Марта ще я дари с хубаво време, понеже и тя е стара като нея. Баба Марта се разсърдила, поискала няколко дни назаем от брат си Февруари, и ги получила. Тези дни се наричат в народната традиция „заемни дни“, „заемници“, „броени дни“. Марта пуснала силни снегове и виелици, които замразили козарката и стадото ѝ в планината. Замразените се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.

На празниците ѝ се извършват обредни действия, за които се вярва, че предизвикват нейното благоразположение. Участниците в празниците ѝ са жени, моми и деца. Смята се, че тя не обича старите жени, и те не трябва в никакъв случай да предизвикват гнева ѝ. Баба Марта се почита на 1 март, на 9 март (Младенци) и на 25 март (Благовец). Празниците са свързани с посрещането на пролетта.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети