Терез и Масуд вече се радват на новия си дом Холандия

DenNews.bg
06.02.2018
размер на текста:

Бебетата в специално устроения за нуждите им дом в Холандия. Снимка: FELIDA Big Cat Centre

Лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от зоокъта в Разград, пристигнаха рано тази сутрин в спасителния център за големи котки „Фелида“ в Холандия.
Двете животни бяха настанени в помещение за адаптация, приготвено специално за тях, и бързо го харесаха. То е с контролирана температура и среда, в която животните да могат да натоварват в пълна степен крайниците си и мускулатурата им да се развива правилно, разказа Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ пред bTV.
Лъвчетата заминаха в неделя и пропътуваха повече от 2000 км под медицински контрол в специализиран транспорт за големи животни-мечешката линейка, която се използва от Четири лапи за транспорт на мечките от парка Белица. Оттук нататък им предстои дълъг период на адаптация, посочи Гечев.
Той, Марина Георгиева, доброволец от фондация „Дивите животни“, която отгледа бебетата и се превърна в тяхна майка, Любомила Кривошиева, също от „Дивите животни“, както е екип на „Фелида“, в който и гледачът, който ще замени Марина в отглеждането на лъвчетата, бяха неотлъчно до Терез и Масуд по пътя.
В новият им дом бебетата бяха пуснати от клетка от Лъвската майка Марина, като отваряйки клетката тя каза: „Нека новият живот на Терез и Масуд започне сега“. Благодарение на това, че тя бе с тях в ограждението, лъвчетата се отпуснаха бързо, започнаха да играят и да се боричкат.

През първите две седмици ще се следи поведението им и как свикват с новата среда. След 2-3 седмици се предвижда нов медицински преглед, пълни изследвания, като особено внимание ще се обърне на състоянието на Масуд, заради неговия здравословен проблем. Ще се следи доколко диетата, която спазва, се отразява добре, доколко костите израстват правилно. В случай, че не израстват достатъчно правилно, може да се наложи операция, но се надяваме, че няма да се стигне до там, каза Гечев.

Съвсем скоро лъвчетата ще могат да излизат и във външно заграждение, което е с двойно по-голяма площ. А когато станат на около година, ще бъдат преместени в загражденията за възрастни животни.
В центъра „Фелида“ в момента има шест тигъра, включително двата, спасени от Сирия – Султан и Саида.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети