Цв. Василев иска прекратяване на делото за източване на КТБ, трябва да има процес за организиране на фалита на баката

DenNews.bg
28.02.2018
размер на текста:

Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ поиска с писмо от Белград делото срещу него и още 17 души да бъде прекратено.
В Специализирания съд втори ден продължава разпоредителното заседание по делото за източването на над 2 и половина милиарда от Корпоративна търговска банка. Подсъдими в процеса като организирана престъпна група са банкерът Цветан Василев и още 17 души. Василев е в Белград от лятото на 2014 г. и ще бъде съден задочно. Той е обвинен като лидер на организирана престъпна група, присвоила повече от 2,6 милиарда лева.
В началото на заседанието адвокатът на Василев, Константин Симеонов прочете писмото. В него банкерът настоява съдът да прекрати делото. Вместо това, според него, трябвало да има дело за организиране на фалита на банката и обогатяване чрез разграбването на активите.

Василев твърди, че посочените в обвинителния акт кредити, които са една трета от целия портфейл на банката, са били работещи и съобразени със законите. Това се виждало във всички отчети, одити и ревизии на БНБ. Нито една стотинка от тези кредити не била влязла в неговия джоб или на който и да било от останалите подсъдими.

Според Василев ликвидността на КТБ е била нарушена в резултат на действията на прокуратурата и атаката в определени медии. В момента съдът изслушва и аргументите на адвокатите, които твърдят, че делото трябва да бъде прекратено, защото са допуснати сериозни процесуални нарушения. Те дадоха примери, свързани със задочното повдигане на обвинение и отказа на прокуратурата да разпита Василев чрез видеоконферентна връзка.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети