Мощно земетресение взе жертви в Папуа Нова Гвинея

DenNews.bg
27.02.2018
размер на текста:

Над 30 души, сред които четири деца, са загинали при земетресението с магнитуд 7,6 в централната част на Папуа Нова Гвинея вчера.
Трусът удари провинциите Южни височини и Хела в центъра на най-големия остров на тихоокеанската държава. Епицентърът му е бил на 560 км от столицата Порт Морсби, на дълбочина 35 км, съобщи Геофизичният институт на САЩ.
Смята се, че най-малко 13 души са загинали в Менди - столицата на провинция Южни височини, а други 18 - в районите Кутубу и Босаве. Над 300 души са ранени, съобщават местни медии.
Католическият свещеник отец Пиус Хал съобщи пред интернет сайта "Папуа Нова Гвинея тудей", че сред загиналите има четири деца. Още едно дете е затрупано заедно със своите родители. Властите съобщиха, че армията е мобилизирана за оказване на помощ на засегнатите от земетресението и за възстановяване на услугите и инфраструктурата.
Трусът е предизвикал големи свлачища и пукнатини.
Минни компании, включително американската Ексън Мобил (ExxonMobil), съобщиха, че правят оценка на щетите и някои евакуираха част от персонала си. Според екоактивиста Мартин Наморонг щетите, нанесени на газопроводи и тръбопроводи за минни отпадъци, предизвикват сериозни опасения за токсични разливи.
Геоложкият департамент на Папуа Нова Гвинея обяви, че вероятно ще има вторични трусове, като най-силният до момента е бил с магнитуд 5,5.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети