Общинската болница в Дупница има леки симптоми на оздравяване, но е далеч от пълното спасение

DenNews.bg
22.02.2018
размер на текста:

Общинската болница в Дупница показва симптоми на поздравяване, но е далеч от пълното спасение. Това е общо мнение след 3-часова среща с участието председателя на Общински съвет Емил Гущеров, представители на политическите групи в местния парламент, кмета Методи Чимев, завеждащите на отделения, прокуриста на лечебното заведение Мария Иванова и избрания от комисия за нов управител Димитър Стоилов, чието назначаване ще бъде гласувано от ОбС-Дупница утре.
„Прокуристът ни запозна със случващото се в болницата, защото съветниците реално бяхме в неведение за реалната финансова ситуация. Едни данни идваха до нас, след това на другия ден се заявяваха други цифри“, обясни ОбС-шефът Емил Гущеров на пресконференция днес.
„Важното от вчерашната среща е, че разбрахме, че благодарение на преразглеждане на някои от финансовите отношения на болницата с доставчици, има прекратени и преразгледани договори, което е довело до икономия на 72 000 лв. на годишна база. Реалните задължения към доставчици по данни на прокуриста са близо 2 милиона лева“, посочи още Гущеров, който определи срещата като полезна.

„Мисля, че вчера беше началото на оздравителния процес за болницата. Болния тръгва да се изправя на крака“, е диагнозата на ОбС-шефа. Той обясни още, че е поставена задача безумното харчене да бъде спряно, като се обръща внимание на всеки лев.

Изненадващо най-големият критик на управлението на болницата Костадин Костадинов от ОДБ, който е и председател на икономическата комисия в ОбС, се съгласи с мнението, че се забелязва леко подобрение на състоянието на МБАЛ „Св. Иван Рилски“.
„Прокуристът и екипът в болницата отново имат виждания и предлагат оздравителна програма, която е различна от тази, която е гласувана от ОбС. ОбС изисква рестриктивни мерки, те са съгласни с тези мерки, но считат, че са твърде крайни и искат да се опитат да увеличат приходите на болницата, за да запазят част от губещите звена. Това е нещото което различава концепцията на избрания управител и концепцията на прокуриста и това е именно нещото, което трябва да дебатираме политическите сили.
Новоизбраният управител каза, че първото нещо което ще направи е да изиска ревизия от Държавна финансова инспекция. След което той трябва да влезе в болницата, да говори с всеки от завеждащите на отделения и тогава ще доизбистри това което трябва да се случи.

Надявам се болницата да се спаси. За съжаление ситуацията в цялата страна е твърде песимистична, различните болници се спасяват по различен начин. А в момента се случва точно това – спасяват се. Има общини, които силно финансират болниците си, в рамките на 500-600 000 лв. годишно и въпреки това тези болници са в състояние подобно на нашата болница. Има болници, които в момента се преструктурират и стават филиали на държавни болници. Един вид Общинските съвети и общините се чистят от тези болници, защото не могат да ги издържат.
Има и друг тип. ОбС-Нова Загора гласува за приватизация на болницата, защото има инвеститорски интерес. Тази болница има задължения в размер на под 600 000 лв.“, обясни Костадинов.
Според него община Дупница не може да рискува да заложи инфраструктурни проекти, издръжка на детски години и пр., за да даде пари на общинската болница.
„Просто няма откъде. И всеки, който се упражнява на тази тема трябва да бъде наясно. Ако някой казва „дайте“, да каже откъде да се даде. Другият вариант е ние като граждани да се самообложим с данък и парите, които гражданите съберат да ги дадем на общинската болница. Въпросът обаче не е толкова в парите, веднъж вече дадохме 500 000 лв., въпросът е в тенденцията и дали болницата продължава да боледува или вече трендът е положителен.

Да, болницата започва да оздравява, но сме твърде далече от спасението. Дай Боже болницата да се спаси“,

посочи още Костадинов. Според него подобряването на резултатите се дължи на засиления контрол и постоянно внимание от страна на ОбС и кмета.
Според него, ако има вола от страна на болницата и от страна на ОбС има надежда.
Емил Гущеров обяви, че групата на ГЕРБ не приема никакъв вариант за сваляне нивата на компетентност, „защото така ще се намалят приходите“.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети