Против оръжията: Американци сами унищожават пушките и пистолетите си

DenNews.bg
21.02.2018
размер на текста:

Американски знаменитости се присъединиха към Джордж и Амал Клуни, които обявиха, че даряват 500 000 долара за организирането на „Марш за нашия живот“ за ограничаването на огнестрелните оръжия в САЩ.
Оцелелите ученици от гимназията във Флорида, където 17-годишен застреля миналата седмица 17 деца и възрасти, обявиха протест за 24 март.
Стивън Спилбърг и жена му, актрисата Кейт Капшоу, продуцентът Джефри Катценбърг и Опра Уинфри обявиха, че също ще дарят по 500 000 долара за марша.
„Тези млади вдъхновяващи хора напомнят на „Freedom riders“ от 1960-те години, които също казваха, че им е дошло до гуша и искат да бъдат чути“, написа Опра Уинфри в Twitter.
Активистите от движението за граждански права през 1970-те започват пътуване с автобус от щат в щат, за да гарантират, че ще се спазва решението на Върховния съд на САЩ за забрана на расовата сегрегация в обществения транспорт.
Джъстин Бийбър, Лейди Гага и Шер също заявиха в социалните мрежи, че подкрепят „Марша за нашия живот“.


Междувременно собственици на автоматични и полу-автоматични пушки, както и пистолети, в САЩ унищожават оръжията си. С клипове и снимки в социалните мрежи те заемат позицията, че въпреки вярата си във Втората поправка и правото си да притежават тези оръжия, те демонстративно се отказват от тях, за да няма повече трагични престрелки в училища.
Те настояват за по-сериозен контрол върху оръжията.
Акцията се разпространява с хаштага #oneless (едно по-малко) и среща широка подкрепа.
„Това което ще направя вероятно няма да спаси животи, но ви гарантирам, че няма и да струва животи”, казва Майкъл Мърфи, държейки същото оръжие, използвано от ученика Никълъс Круз, за да убие 17 души в гимназия във Флорида.


„Не мисля, че правото ми да притежавам това оръжие надвишава правото на дете да живее, или на възрастен. Не мисля и, че правителството ни прави достатъчно да премахне този тип пушки от обществото”, заявява той преди да постави автомата в циркуляр и да ги разреже на парчета.
Видеото на Скот Папалардо е гледано над 20 млн. пъти. В клипа той също държи пушката AR-15 с намерението да я среже.
Той заявява , че също вярва във Втората поправка и дори я има татуирана на ръката си. Но не вярва, че цивилни трябва да имат достъп до подобно оръжие, което може да предизвика толкова „смърт и разрушение”.
Бен Дикман пише, че е отговорен и добре трениран стрелец. „Но нямам нужда от това оръжие. Никой без да е служител на реда няма нужда от него”, заявява той със снимки как подарява оръжието на местната шерифска служба. Източник: manager.bg; bTV

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети