Доброволните войници ще получават минималната заплата от 510 лева

DenNews.bg
21.02.2018
размер на текста:

 Бъдещите доброволци, които ще минават военно обучение, ще получават заплащане, което вероятно ще бъде между минималната заплата от 510 лв. и малко над 600 лв. Такава идея се обсъжда в Министерството на отбраната (МО) по отношение на проекта за въвеждане на доброволна военна служба, който е идея на военния министър Красимир Каракачанов. Работни групи от МО работят по възможните варианти от няколко седмици, но мярката първо ще трябва да мине през съгласуване с ГЕРБ.
Според експерти е важно всички детайли да бъдат уточнени, иначе се рискува създаване на хаос в системата. Щекотлив остава въпросът за цената на проекта, като всички страни са категорични, че сумата ще е значителна.
Съгласно някои варианти доброволната военна служба ще струва няколко детески милиона лева годишно, като цифрата зависи от това колко ще са доброволците. Месечното им възнаграждение е друг важен въпрос, пише Mediapool. Разходи ще има и по изхранването, облеклото и настаняването на доброволците. Ще е нужно да бъдат отделени и ресурси за подготвителните лагери, които към момента са предвидени да са два.
Някои разчети дават годишни разходи от порядъка на 50 млн. лв. годишно. Само годишните заплати на 1000 доброволци ще възлизат на над 6 млн. лв. годишно, като броят на участниците в проекта все още е неизвестен.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети