Домашен арест за ген. Кирчо Киров

DenNews.bg
16.02.2018
размер на текста:

 Военно-апелативният съд наложи мярка за неотклонение за бившия директор на Националната разузнавателна служба - генерал-лейтенант Кирчо Киров. Мярката "домашен арест" е по искане на военните прокурори.

Припомняме, че на 22.01.2018 г. Софийски военен съд наложи на Кирчо Киров наказание петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.
Присъдата на Киров е за това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на Националната разузнавателна служба е присвоил от бюджета на службата валута -евро и щатски долари в особено големи размери - пет милиона и сто хиляди лв. Обвинението квалифицира случая като особено тежък. Кирчо Киров е имал и съучастник - негов подчинен началник отдел.

Според определението на военно-апелативните съдии има опасност подсъдимият да се укрие. Затова и мярката за неотклонение на генерал Киров е променена от "парична гаранция" на "домашен арест".

Преди десет дни Кирчо Киров чу своята трета подред присъда с двегодишна условна присъда. Бившият директор на Националната разузнавателна служба беше осъден от Софийския градски съд за разгласяване на класифицирана информация.
Първата присъда на Киров е за безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на близо 5 млн. лева. За това обвинение Киров получи присъда от 10 г. затвор.

Тогава то коментира пред медиите, че не само смята да обжалва, но се подготвя и за "100-годишна война" като смята да сезира и чужди служби и съдилища и директно обвини като "поръчител" на "войната" срещу себе си и семейството си настоящия директор на ДАР Драгомир Димитров. Именно по този повод Киров заяви: "Има и стогодишни войни."

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети