Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК

DenNews.bg
16.02.2018
размер на текста:

Проф, Плочев пое поста на управител на НЗОК през месец юли 2017 г.

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Камен Плочев.
Причината е писмо, с което той иска актуализация на бюджета на НЗОК. Документът бе показан от червения депутат Жельо Бойчев от трибуната на Народното събрание днес.
За Ананиев това означава, че Плочев е действал през главата на здравния министър и без да информира Надзорния съвет на касата за писмо, което изпраща в Народното събрание заради задължения и с искане за актуализация на бюджета й.
От парламентарната трибуна Славчо Велков от БСП предупреди министъра на здравеопазването да не заплашва "един български професор" и да не му иска оставката.
Камен Плочев е обещал още вчера да депозира оставката си в Народното събрание. „Той постъпи изключително некоректно, знае каква е процедурата, но направо е информирал парламента“, заяви Кирил Ананиев.
От пленарната трибуна депутатът от БСП Жельо Бойчев запита защо се отказва достъп до медицинско обслужване на български граждани. Той показа писмо до парламента от 13 февруари от директора на НЗОК, където се посочва: "Към началото на 2018 г. задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове възлизат над 271 млн. лв.". С писмото се иска актуализация на бюджета на НЗОК със 140 милиона лева.
"Постъпват сигнали от здравноосигурени в НЗОК лица, на които са издадени разрешения за планово лечение извън България, но им е отказано предоставяне на планови обезщетения от Здравните каси на страни членки от ЕС. Директорът на НЗОК пише, че на основание на Закона за здравното осигуряване той предлага да бъде извършена актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лв.", допълни народният представител.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети