Кметът на Сапарева баня се включи в среща с министрите на туризма от ЕС

DenNews.bg
14.02.2018
размер на текста:

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев присъства на среща на високо равнище с министрите на туризма от страните членки на ЕС. Темата на интернационалния форум, провел се в НДК и в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС, бе: "Туризъм и икономически растеж". На събитието, освен градоначалникът на курортната община, присъстваха още зам.-кметът Славчо Коларски и Милен Колев – старши специалист "Търговия и туризъм".
Срещата откри символичният домакин – министърът на туризма Николина Ангелкова. Сред присъстващите бяха още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, еврокомисар Елжбета Биенковска, вицепремиерът Валери Симеонов, както и генералният секретар на World Tourism Organization(UNWTO) Зураб Пололикашвили. В срещата се включиха десетки министри, делегати, кметове, представители на бизнеса и на различни организации от цяла Европа.
В първия панел бе поставен фокус върху устойчивото развитие на туризма. Дискутирани бяха механизмите и начините за постигане на стратегическата конкурентоспособност на европейския туристически сектор чрез възприемане на общ подход за неговото развитие.

"Ролята на туризма в икономически план е безспорна. Развитието и насърчаването на отрасъла са важни за всяка една община в страната", коментира кметът Калин Гелев. "Сред основните акценти на срещата бяха дискусиите относно съвременните предизвикателства, които стоят пред туризма, както и възможностите те да бъдат решени чрез въвеждане на иновации и развитие на устойчив сектор", посочи още кметът на Сапарева баня. Той поясни, че в хода на срещата е било дискутирано и създаването на Европейски туристически фонд. Като идеята е този фонд да насърчава устойчивото развитие на отрасъла и да съдейства за решаване на възникващите проблеми – кадрови, финансиране, създаване на съвместни проекти и т.н.

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети