Обвиниха още петима, свързани с открития боен арсенал в София

DenNews.bg
07.12.2018
размер на текста:

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на пет лица за участие в престъпна група за производство на неистински документи.
Групата е имала общ посредник с тази за открития боен арсенал в София в началото на седмицата.
Според обвинението петимата са участвали в организирана престъпна група за производство на неистински документи, която имала общ посредник с търговци на незаконно оръжие.
Спецпрокуратурата също така поиска двама от обвинените да бъдат задържани за постоянно.
Става ясно, че групата е произвеждала и разпространявала неистински документи за самоличност.
Откритите фалшиви документи били с различни националности - български, италиански, канадски и ирански.
Припомняме, обвинените бяха задържани на 4 декември, вторник, в София при съвместна акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата.
Спрямо събраните доказателства обвинението прави извода, че групата е имала общ порсредник, осигурявал купувачи не само на фалшивите документи на групата, но и на огнестрелни оръжия, предлагани на черния пазар от задържаните същия ден лица.
Бяха намерени и иззети 17 автомата "Калашников", 15 пистолета "Макаров" и 12 цеви за същия пистолет.

На 5 декември 2018 г. Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама от продавачите на оръжие за участие в престъпен сговор за държане и продажба на огнестрелни оръжия, а по-рано днес поиска от съда да бъдат задържани под стража.

Срещу двама от групата са наложени мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лв.
Петият участник - ирански гражданин, е бил посредникът при "реализирането" на фалшивите документи и огнестрелни оръжия на двете престъпни структури.
Той е привлечен като обвиняем и по двете досъдебни производства. За него днес в Специализирания наказателен съд бе внесено искане за задържане му под стража по делото за оръжията.
При операцията по задържането на петимата фалшификатори на лични документи са намерени и иззети голямо количество чужди и български лични карти и паспорти, шофьорски книжки, снимки на лица в паспортен формат, компютър със специфичен софтуер за обработка на данни за документи за самоличност, цветни принтери, ламинатори, скенери, флаш памети и други доказателства за престъпната дейност.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети