Мая Манолова: Майките на деца с увреждания дадоха урок на цялото общество, на всички български граждани

DenNews.bg
07.12.2018
размер на текста:

 „Това не е обикновен закон, това е изстрадан закон от едни смели жени – майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество, на гражданите на България, на българските институции, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива и ако човек вярва в нея, ако стои докрай. Дадоха урок и на институциите, дадоха урок и на политиците за това, че трябва да слушат гласа на хората.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова на брифинг в Народното събрание минути след приемането на второ четене на Закона за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и майките на децата с увреждания.


„Спомнихме си откъде тръгнахме. От един закон, който, в момента, в който беше внесен, не чу добра дума от никъде. Нямаше институция, нямаше депутат, нямаше организация – синдикати, работодателски организации, национално представителните организации на хората с увреждания, които да кажат добра дума за него“, припомни омбудсманът.


Тя беше категорична, че това е най-критикуваният, най-отричаният и най-оплюваният законопроект изобщо, който измина дълъг и труден път, за да се стигне до днес, когато беше приет единодушно с аплодисменти в пленарната зала.


Най-лесно е да кажеш не става, не може, това не е възможно – е, възможно е, доказахме, че е възможно – всички майки, които бяха на палатките в страната, всички граждани, които ги подкрепиха, всички, които излязоха, за да застанат до тях и така също помогнаха законът да стане факт днес“, подчерта омбудсманът.

Майките на деца с увреждания благодариха на Манолова, на останалите майки от протестната мрежа „Системата ни убива!“ и на всички, които ги подкрепяха през осемте месеца на палатките пред парламента и в цялата страна. Те обаче бяха категорични, че борбата им продължава – тази за реформа и в ТЕЛК, заради което ще преместят палатката си пред Министерството на здравеопазването.


„Ние протестираме от 2014 г. за Закон за личната помощ, без никакъв резултат, до момента, в който решихме, че ще излезем и повече няма да се приберем, докато реформата не стане факт. Искам да благодаря специално на г-жа Мая Манолова, че повярва в нас, че не ни изостави в нито един момент, а те бяха много тежки и много трудни - за текстовете на закона, за всичко, тя беше неотлъчно с нас, и на палатката, и на протестите, и вечерите, когато ние оставахме до никое време по улиците. Без нейната подкрепа днес нямаше да се случи нищо от това. Законът за личната помощ за нас е Законът за бъдещето на децата ни“, каза една от лидерите на протестиращите майки на деца с увреждания Вера Иванова.


По-късно майките развалиха палатковия лагер и така спазиха обещанието си, дадено пред премиера Бойко Борисов, че „ще се приберат по къщите си“, ако Законът за хората с увреждания (приет предния ден) и Законът за личната помощ бъдат приети до Коледа.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети