Специалисти ще работят още 1 година по проект на община Дупница с деца от уязвими групи

DenNews.bg
05.12.2018
размер на текста:

 Децата от уязвимите групи в община Дупница на възраст от 0 до 7 години получават шанс за предоставяне на специализирани услуги за ранно детско развитие за още 14 месеца по проект на Общината, информират от Пресцентъра на местната администрация.

Кметът инж.Методи Чимев сключи договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, с което срокът за изпълнение на проекта се удължава до 31.12.2019 г., като е осигурен допълнителен финансов ресурс в размер на 299 768,70 лв. "592 деца и техните семейства получиха подкрепа за близо двете години на изпълнение на проекта чрез разкритите социални услуги. Това е най-мащабният проект в областта на социалната сфера, който сме реализирали от началото на този програмен период. За първите две години от неговата реализация се отчита сериозен напредък по изпълнение на основната му цел, а именно - превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното им детско развитие и чрез подкрепа за дейността на интегрираните услуги за ранно детско развитие, насочени към деца до 7 годишна възраст от уязвими групи, включително деца с увреждания и техните семейства. По този проект бяха назначени различни експерти за работа с децата и техните семейства - социални работници, медицински сестри, лекари, педагози и др., което разкри не малко работни места. Но най-важното е случая, че всички услуги са насочени към най-малките жители на общината и техните родители. След края на проекта услугите се предвижда да станат делегирани от държавата дейности", коментира инж.Чимев.
Услугите, които продължават да се извършват напълно безплатно са ранна интервенция на уврежданията с капацитет до 30 деца от 0 до 7 г. и техните родители, и ндивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания и деца със специални потребности с капацитет до 30 деца с увреждания и деца със специални потребности, подлежащи на записване в първи клас, ф ормиране и развитие на родителски умения и семейно консултиране, п одобряване достъпа до здравеопазване и осигуряване на здравна детска консултация и други.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети