Заловиха боен арсенал, какъвто нямат и специалните части

DenNews.bg
05.12.2018
размер на текста:

„Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат", похвали се премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание в Министерския съвет.
При операцията на ГДБОП има арестувани. Заловени са 82 автомата със заглушители и още много оръжия и боеприпаси.
На кадрите, показани от Спецпрокуратурата, се виждат десетки пистолети, автомати и пликове с муниции.
"Искам да се върна няколко години назад, когато бяха засечени и иззети 50 автомата "Узи". Има присъди по това дело. Само един човек не бе осъден тогава, но и срещу него има дело. Тогава ГДБОП имаха информация, че този човек има склад. Не бе намерено оръжие, когато бе претърсен. Но се смяташе, че там е имало такова", обясни заместник-главният прокурор Иван Гешев.
"Около 3 години минаха. Колегите са продължили да работят с този човек. Сега, в събота, лицето бе задържано, когато влиза в склад в подземен гараж. Там са намерени над 80 автомата "Калашников", 8 килограма черен барут, десетки спусъци за РПГ, което е основната част. Десетки хиляди патрони, които се броят. Оръжието е изнасяно от завода в Казанлък. Тази група, която сега е разбита, е свързана с друга група, която се е занимавала с фалшифициране на документи", допълни Гешев.
"Ако трябва да говорим с цифри за разработката, става въпрос за следното. Открити са 65 автомата "Калашников", над 50 000 патрона, 37 автомата "Скопион", 2 пушки помпи, 14 спусъка за РПГ, пистолети и т.н.", добави шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.
Той добави, че оръжието излиза от завод "Арсенал" в Казанлък.
"Управителите на фирмата трябва да вземат мерки, защото явно това е канал, който работи", обясни още Спиридонов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети