Арабаджиеви най-после с лични профили с страницата с издирвани от Интерпол

DenNews.bg
19.12.2018
размер на текста:

Три месеца и половина, след като хотелиерското семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обвинени задочно, а адвокатът им каза, че ще се върнат до дни, двамата все още не са в България, а снимките им са качени едва сега в списъка на издирваните, качен на сайта на Интерпол.

Имената на всички обвинени по делата с обществен интерес и обявени от прокуратурата за издирвани от Интерпол бяха в него и досега - Евелин Банев - Брендо, братя Галеви, Цветан Василев, дори Димитър Желязков - Митьо Очите, който беше задържан в Турция.
На въпрос на "Дневник" от международната организация са обяснили, че не коментират конкретни случаи или хора, освен при специални обстоятелства и с одобрението на съответните държавни власти и насочиха въпросите към българските разследващи органи.
Наблюдаващият делото прокурор Кирил Пейчинов е уточнил, че Арабаджиеви се издирват от Интерпол, а неофициално от държавното обвинение казаха, че организацията качвала имената на някои издирвани, а на други - не.
Според сайта на Интерпол има две причини, според които имената и снимката на издирван не са публикувани - не е искано издирването му или изискващата страна е поискала за червената бюлетина (за издирване) да знаят само разследващите органи на другите държавни членки в организацията.
След акцията срещу хотели на Арабаджиеви зам.- главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев заяви, че спрямо тях е издадена европейска заповед за арест и се търсят от Интерпол. Тогава разследващите имаха данни, че двамата обвиняеми са във Франция, но Гешев подчерта, че не са на почивка, а се укриват.
Спецпрокуратура обвинява собствениците на разностранен бизнес, включително и на хотел "Маринела" в София, където бяха открити 10 млн. лева, в укриване на данъци и пране на пари. По сходни обвинения в ареста е и едно от техните деца - малкия им син Вълчо Арабаджиев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети