Терористът от Старсубрг бил радикален ислямист, крещял "Аллах Акбар"

DenNews.bg
12.12.2018
размер на текста:

 Терористът от Страсбург е бил известен на френските власти като радикален ислямист. Името му е Шериф Шекат и е на 29 години, съобщават световните информационни агенции.

Според френската прокуратура по време на нападението той е крещял "Аллах акбар" (Бог е велик). Шекат уби трима души и рани още най-малко 13 души при стрелба близо до прочутия Коледен базар в Страсбург. Френската полиция все още издирва Шекат, като за целта се провежда мащабна операция, в която участват 350 военни и полицаи, както и хеликоптери. Мотивите му все още не са известни. Междувременно френската полиция е арестувала двамата братя на терориста. Още двама негови близки са били арестувани - майката и бащата. Шекат вече е бил издирван за въоръжен грабеж преди нападението в центъра на Страсбург. От германската полиция пък уточниха, че Шекат е бил арестуван в Германия през 2016 и 2017 г. за кражби и по-късно е бил екстрадиран във Франция.
Той е имал общо 27 присъди за кражби и други престъпления във Франция, Германия и Швейцария. Бил е вкарван в затвора няколко пъти. Би е известен на затворническите власти като човек, който е бил радикализиран и който се е опитвал да радикализира други хора. Френската полиция по-рано повиши нивото на тревога и изпрати полицейски подкрепления в Страсбург. Беше уточнено, че Шекат е бил ранен при престрелка с войници след атаката, но е успял да избяга с такси, като не се изключва възможността да се е прехвърлил в съседна Германия. Терористът е бил въоръжен с пистолет и нож.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети