Протестите в Париж вече се водят като гражданска война

DenNews.bg
01.12.2018
размер на текста:

 Протестиращите "жълти жилетки" се сблъскаха с полиция в Париж, арестувани са над 120 души, френската полиция използва сълзотворен газ, гранати за зашеметяване и водни оръдия срещу протестите на Шанз-Елизе в Париж, третия митинг срещу високите цени на горивата, съобщава "Ройтерс".

Френският премиер Едуард Филип заяви, че демонстрантите са между 5000 и 5500.

"Тази висока цифра показва степента на насилие срещу правоохранителните органи", обясни той.

По думите му общо 36 000 души участват в протестите във Франция.

Крайно десни и крайно леви групи се инфилтрират в движението "жълти жилетки", спонтанното народно недоволство срещу увеличението на данъци, горива и високата цена за живот. Повече от две седмици "жълтите жилетки" блокираха пътища в протести във Франция, като поставиха едно от най-големите и най-устойчиви предизвикателства, пред които Еманюъл Макрон се изправи в своето 18-месечно председателство. Стотици "жълти жилетки" се събраха под Триумфалната арка в горната част на Шанз-Елизе и седнаха, за да пеят "Марсилезата", националния химн на Франция, и пеят: "Макрон подаде оставка"

 

Преди седмица хиляди протестиращи, организирани онлайн, превърнаха Шанз-Елизе в бойна зона, когато се сблъскаха с полицията. "Ние се притесняваме, че малки групи от протестиращи, които не са жълти жилетки, ще се промъкнат, за да се борят със силите за сигурност и да се противопоставят на властта на държавата", коментира Денис Якоб, генерален секретар на Дружеството за алтернативна полиция.

"Като се има предвид високото ниво на сигурност около булеварда, сме притеснени, че бунтуващите се ще отидат на други места", допълва той.

Длъжностни лица коментират, че около 5 000 полицаи и жандармерия охраняват Париж, докато миналата събота те са 3 000. Други 5 000 души ще бъдат разположени в други части на Франция за други протести на "жълтите жилетки". Работниците издигат метални бариери и дъски от шперплат на стъклените фасади на ресторанти и бутици, покриващи най-известния булевард в Париж. Шанз-Елизе е затворен за движение, а пешеходците се пропускат чрез контролно-пропускателни пунктове.

"Има много подстрекателства в социалните медии и очакваме много насилие", каза Давид Мишо от полицейския съюз на UNSA.

Френският президент се приземи в Аржентина за годишната среща на върха на Г-20, като един от най-важните лидери на групата. Но това е почивка в сравнение с бъркотията във Франция, допълва TIME.

Протестите привличат огромен брой хора, появяват се барикади, блокират се пътища за достъп, разбиват се прозорци и се замерват полицаите охраняващи Шанз-Елизе.

"Има атмосфера на гражданска война. Макрон има голяма отговорност сега. Той може или да успокои ситуацията, или да я възпламени. Президентът може да е в Аржентина, но той не е в изгнание", коментира Тиери Пол Валет, говорител на движението.

"Макрон е мразен, той не обсъжда, той не дебатира, той е авторитарен", а дали Макрон ще спечели втори мандат като президент през 2022 г., "това е невъзможно, това ще е чудо", допълва Валет, 42-годишен художник и писател.

Припомняме, вчера стотици "жълти жилетки" блокираха трафика на булеварди в Брюксел и няколко ключови магистрали, водещи до центъра на столицата. Протестиращите скандираха "Макрон - подай оставка! Мишел (б.р. министър-председател на Белгия) - подай оставка!"

По официална информация в протестите са участвали 500 души, а според информация от социалните мрежи и участниците, в протестите са участвали хиляди. И белгийската полиция използва водни оръдия и сълзотворен газ, след като бяха обърнати два полицейски микробуса.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети