За първи път у нас: Уволняват ректора на ТУ-Варна заради плагиатство

DenNews.bg
09.11.2018
размер на текста:

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев ще се раздели с поста си заради плагиатство. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV. Другата седмица ще бъде назначен служебен ректор, уточни Вълчев.

Това е първият подобен случай у нас. Вчера Комисията по академична етика публикува доклад от проверката си, според който ректорът е плагиатствал. Проф. Василев беше обвинен, че е преписал 90% от дисертацията си за най-високата степен - доктор на науките.

През лятото ректорът на ТУ - Варна трябваше да защити дисертация и да получи научната степен доктор на науките. Предшественикът му и друг бивш преподавател обаче го обвиниха, че е преписал цялата научна работа - от докторанти и чужд източник.

"Втора, трета, четвърта, пета глава от дисертацията на Василев са преписани буквално от дисертациите на докторант, на който той е съръководител", казва проф. Николай Минчев.
Комисия от образователното министерство също установи злоупотребата.

Докторантите, от които ректорът е преписвал, нямат претенции. Според Закона за развитие на академичния състав обаче дисертационният труд се подготвя самостоятелно и не може да повтаря съдържанието на докторантски дисертации.

"Законът повелява, че ректорът, който управлява тази институция и където се установи, че има такива случаи на взаимстване на текстове, тоест плагиатстване, той трябва да приложи силата на закона и да уволни съответния нарушител", напомня бившият ректор на ТУ - Варна проф. Овид Фахри.

Понеже в този случай ректорът би трябвало да накаже себе си за плагиатство, двамата преподаватели се обръщат към министъра на образованието. Комисия от експерти се заема с казуса. Заключенията - над 90% от дисертацията е преписана.

"Дисертацията представлява една компилация от трудове на различни автори, без да бъде изпълнено изискването на закона тя да бъде подготвена самостоятелно", обяви проф. Веско Панов, зам.-председател на комисията към МОН.
Просветният министър се произнася: процедурата по защита на дисертацията да бъде спряна. Въпреки това тя се провежда, а научното жури гласува за присъждане на научната степен.
Ректорът проф. Василев, Етичната комисия и председателят на научното жури, присъдило му степента, отказаха коментар, тъй като "въпросът е приключен".
Професорите Фархи и Минчев призовават академичната общност да осъди действията на ректора и да поиска оставката му.
От министерството на образованието обясниха, че са предали случая на прокуратурата.
"Това е най-грешният ход, който може да се направи, защото прокуратурата ще се запознае със случая, ще направи някакво предварително разследване и ще установи, че не е компетентна да се произнесе. Този, от когото е откраднато, не е подал заявление. А тези, които ще подадат заявление, са в служебна зависимост от ректора", коментира проф. Веско Панов.
Очаква се в новия закон за развитие на академичния състав пропускът да бъде отстранен. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети