Дупница (май) ще протестира срещу високите цени на горивата само пред компютъра

DenNews.bg
09.11.2018
размер на текста:

Протест срещу високите цени на горивата в Дупница най-вероятно няма да има, макар силните думи и призиви в социалните мрежи. Към момента не е подавано заявление до кмета Методи Чимев за насрочване на протест на територията на общината, каквото е изискването на закона.
За да бъде законен протестът е необходимо входиране на заявление с посочени дата, час и времетраене поне 48 часа преди провеждането на демонстрацията. Заявлението е необходимо, за да може общината да осигури безопасността на мероприятието чрез полицейска охрана.
Иначе в социалните мрежи вървят различни призиви за протест – за късния следобед днес или в неделя, като за днес предложението е да се блокират пешеходни пътеки. „Който може, нека да носи плакати, против високите цени на горивата”, се казва в призива.
Трябва да знаете, че несъгласуван протест е незаконен и всеки участник носи наказателна отговорност за действията си, като може да бъде задържан за нарушаване на обществения ред и изправен пред съда.
Почти няма случай на забранен от кмет протест при спазване на процедурата за уведомление, но при нея отговорност носят организаторите. Най-вероятно това е причината за липса на конкретни действия за узаконяване на демонстрация, въпреки видния ентусиазъм в социалните мрежи.
Все пак дупничани могат да изразят недоволството си срещу високите цени на горивата, като се присъединят към протеста, организиран за неделя в 11.30 часа в Благоевград. Планът е протестиращите да преминат с автомобилно шествие по пътя за Гърция.
През последните няколко месеца цените на бензина и дизела в се увеличиха значително. Най-масовият бензин А-95 е поскъпнал с над 17%, а дизелът е скочил с близо 20 на сто.
Паралелни протести се очаква да има и в Бургас, Монтана, Стара Загора, Добрич.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети