Ирина Бокова признала измислена космическа държава от името на ЮНЕСКО

DenNews.bg
09.11.2018
размер на текста:

Бившият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е дала признание на космическата държава Асгардия, създадена от руския предприемач Игор Ашурбейли, под формата на договор за награден фонд. Това пише руската служба на радио BBC, цитирана от bivol.bg. Новата шефка на организацията Одри Азуле обаче е прекратила договора с Асгардия без предизвестие. Това е станало след вътрешна ревизия на наследството оставено от българката в международната организация.

„Космическата държава Асгардия“ – е виртуална структура с химн и флаг, съществуваща само на хартия и в паметта на спътника Asgardia-1, изстрелян с парите на предприемача Ашурбейли, бивш генерален директор на оръжейния концерн „Алмаз-Антей“. Гражданството в Асгардия се получава през интернет и към момента със статус на „граждани“ са 270 000 души.
Виртуалната държава е пуснала и своя виртуална валута – солари и лунари.
В скандинавската митология Асгард се нарича небесният град, населен с богове. Засега Игор Ашурбейли си е присвоил само статуса на доживотен монарх на виртуалната държава, като усилено се старае да получи международно признание от ООН. Договорът с ЮНЕСКО е стъпка в тази посока, казва самият той пред BBC.

Асгардия е финансирала медал „За принос в науката за космоса“, който според договора подписан от Ирина Бокова и Ашурбейли през юни 2017 трябва да се връчва регулярно от ЮНЕСКО в продължение на пет години.

Инициативата за медала е дошла от Асгардия, казва Ашурбейли. Финансирането на медала е станало обаче с банални традиционни пари, а не със „солари“ и „лунари“. Сумата, която Асгардия е трябвало да плати е 260 000 евро, от които е внесен първия транш от 130 000 евро.

Първото връчване на медала се е състояло миналата година в седалището на ЮНЕСКО в Париж и негови носители са първата космонавтка Валентина Терешкова и първия кубински космонавт Арналдо Мендес.

Церемонията за 2018 г. няма да се състои, защото договорът е прекратен едностранно от новата директорка на ЮНЕСКО Одри Азуле. Кралят на Асгардия обаче възнамерява да си получи обратно парите, платени в аванс. ВВС оценява загубите за асгардианския бюджет на 78 000 евро.

Според информацията на ВВС, дейно участие за признанието на Асгардия от ЮНЕСКО е взела бившата заместничка на Ирина Бокова, руският посланик към ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова. Самият Ашурбейли потвърждава, че е има добри връзки с Митрофанова. Двамата членуват и в други организации със съмнителна легитимност.

Самата Ирина Бокова е завършила съветската школа за дипломати МГИМО и е близка с Митрофанова. По време на кампанията й за поста главен секретар на ООН тя беше описвана в западната преса като „кандидата на Путин“.

Договорът на Бокова с космическата държава Асгардия е шокирал голям брой служители на ЮНЕСКО, организацията, която отговаря за културното наследство, образованието и науката, пише още ВВС. След ревизия на договорите, подписани от Бокова, лъсва и този с Асгардия, а новата шефка на организацията решава да го прекрати.

„Кралят“ Ашурбейли обаче вижда друга причина за разтрогването на отношенията с ЮНЕСКО. Според него става дума за геополитически игри, тъй като номинацията „За принос в науката за космоса“ за 2018 г. е била за американец, а ЮНЕСКО не желаела да награди гражданин на САЩ, които напуснаха организацията и вече не допринасят за нейния бюджет. Източник: bivol.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети