След искането на Цацаров: Трима депутати се отказват сами от имунитета си

DenNews.bg
08.11.2018
размер на текста:

Трима народни представители, Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП и колегата им от ГЕРБ Борис Кърчев се отказват сами от имунитетите, след като главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемането на депутатската им защита от наказателно преследване.

"Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от година и половина. Идва от местни структури на БСП в Казанлък", коментира Кърчев. Той уточни, че към момента, когато е прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което има документи. Нямам неизплатени данъци, не се притеснявам от нищо, посочи той.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и народните представители от групата Кръстина Таскова и Пламен Христов не са решили дали ще подадат заявления за отказване от депутатския си имунитет. Това каза пред журналисти в парламента Веселин Марешки.

"Това е втора серия на първото. Сменили са члена, по който сме дали имунитета си предния път. Сега искат по друг член да си го свалим отново", коментира Марешки. "Още тогава, за да не ни разиграват такива циркове, казахме че си сваляме имунитетите по всички членове от целия Наказателен кодекс, за да работят спокойно, да не се притесняват, и да не губят времето и на вас, и на българския народ", посочи той.

След това уточни, че ще се запознаят с искането на прокуратурата и тогава ще преценят дали този път да се откажат от имунитета си.

"Принципно бях готов да си го дам, но реакцията на колежката е, че не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес да ни бъде свален имунитета и вместо да вършим нещо добро за България, да ни мотаят по обвинения, които са от много години назад", коментира лидерът на "Воля".

"Появиха се реакции, че става дума за това, че сме прекалено остри спрямо някои вицепремиери и ставаме неудобни. Ако това е, да си го кажат", коментира Марешки. На въпрос определя ли това като политическа атака той заяви: "Не виждаме друг вариант, защото това нещо вече колко време се мотае" и допълни, че се пораждат доста съмнения.

Попитан дали групата на "Воля" ще се регистрира утре в пленарна зала, тъй като изтича срокът, който дадоха за оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, Марешки зави, че той лично няма да присъства на петъчното заседание, но депутатите от групата ще се регистрират. Краят на седмицата е неделя, не петък, а какво следва след неделя, ще ви кажем в понеделник, уточни той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети