Белият дом наказа журналист от Си Ен Ен заради словесен сблъсък с Тръмп

DenNews.bg
08.11.2018
размер на текста:

Белият дом отне акредитацията на журналист от новинарската телевизия Си Ен Ен, след словесен сблъсък с президента Доналд Тръмп. Така телевизията остава без старши кореспондент за Белия дом.
Президентската администрация обясни решението си с мотива, че журналистът се е държал неприлично със служители. Самият Джим Акоста не позволи да му бъде отнета думата и продължи да задава въпроси на Тръмп.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс обвини Акоста в неприемливо поведение. От своята предизборна кампания Доналд Тръмп е в обтегнати отношения със Си Ен Ен.
Той дори си позволи да обвини медията, че генерира фалшиви новини.


Сблъсъкът

Вчера Акоста зададе на Тръмп въпрос за движещия се към САЩ керван с мигранти, но не беше удовлетворен от отговора и продължи спора си с президента. Държавният глава помоли представителя на медиите да си седне на мястото и водещата на пресконференцията се опита да вземе микрофона, но репортерът отказа и продължи да задава въпроси за предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 година.

„Наистина мисля, че трябва да ме оставите да управлявам страната, а вие - да управлявате Си Ен Ен. Си Ен Ен би трябвало да се срамуват, че работите за тях”, заяви Тръмп.


Държавният глава каза на друг репортер, че "не му е фен” и нареди на няколко да седнат на местата си.

Президентът на САЩ добави, че би предпочел да използва по-мек тон, но трябва да се бори с негативното и некоректно отразяване в медиите, предаде ДПА. „Бих се радвал да използвам умерен, скучен тон”, подчерта той пред медиите в Белия дом, но добави, че трябва да се защитава.

Същевременно Асоциацията на кореспондентите в Белия дом определи като "слаб и погрешен ход" решението на американското президентство да отнеме временно журналистическата акредитация.

В изявлението си асоциацията "категорично възразява" срещу решението на правителството на Тръмп да "накаже" Акоста.
"Отнемането на достъпа до комплекса на Белия дом е реакция, която е несъразмерна с нарушението, за което се твърди, че е извършено, и е неприемлива. Призоваваме Белия дом незабавно да преразгледа този слаб и погрешен ход", допълва журналистическата организация.

"Призоваваме всеки, който има съмнения, че тази реакция е несъразмерна с нарушението, за което се твърди, че е извършено, да погледне видеозаписа от събитията от по-рано днес", заяви асоциацията.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети