Комисията за защита на конкуренцията пак ще проверява пазара на горивата

DenNews.bg
06.11.2018
размер на текста:

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново ще проверява пазара на горива в България. Институцията се е активизирала след подаден до нея сигнал, че горивото на бензиностанция във Велико Търново е чувствително по-скъпо от това на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната. Информацията за случващото се идва, след като преди година КЗК не намери картел на пазара и забрани на хартия на бензиностанциите да си обменят търговска информация. Обменът на такава информация обаче не беше видян като доказателство за картел.
"При проучване на съдържанието на голяма част от съобщенията в мас-медиите се установи, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта. Освен това, в голяма част от статиите се коментира, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което също така не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари", пише в съобщение на сайта на КЗК.
От КЗК казват още, че извършват постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията. "Във връзка с изразените съмнения за евентуални непазарни причини за това увеличение, Комисията намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на функционирането на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в Република България, разгледана в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар, като събере и актуализира информация относно динамичното развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива", посочват още от комисията.
Припомняме, че наскоро в редица градове на страната имаше протести срещу високите цени на горивата.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети