Стотици "жълти жилетки" блокираха трафика в центъра на Брюксел

DenNews.bg
30.11.2018
размер на текста:

 Няколкостотин "жълти жилетки" блокираха трафика на булеварди в Брюксел и няколко ключови магистрали, водещи до центъра на столицата, съобщава ТАСС.

Протестиращите блокират две основни кръстовища в центъра на столицата - на булевард "Режан" и на улица "Луа". Протестиращите скандират "Макрон - подай оставка! Мишел (б.р. министър-председател на Белгия) - подай оставка!"

Слагат бетонни блокове и парчета арматура по пътищата. Според свидетели и участници в протестите, мнозинството от хората са се събрали след призиви в социалните мрежи.

В резултат на действията на полицията са затворени шест големи тунела, водещи до центъра на града, съобщават градските власти. Те отбелязват, че действията не са разрешени от властите. Организаторите в последния момент са оттеглили искане до кметството за демонстрация.

Полицейските сили са в района на протестите, но все още не са предприели стъпки за отблокиране на улиците.

Според служители на реда, повече от 60 души вече са задържани, най-вече за агресивно поведение или за наличие на забранени предмети или хладни оръжия, но не споменават за очевидни сблъсъци между протестиращи и полицейски служители.

Протестиращите твърдят, че действат солидарно с "жълтите жилетки" във Франция, срещу социалната несправедливост в Белгия.

Различни участници в протестите поставят различни цели, включително изискването за намаляване на данъците, увеличаване на социалните придобивки, облекчаване на правилата на пазара на труда и получаване на обезщетения за безработица, по-ниски цени на бензин и лекарства.

Призивите, "Мишел, подай оставка", на кръстовището Арт-Луи, близо до кабинета на премиер Шарл Мишел, са във връзка с негово изказване вчера, в което той изразява съчувствие за трудностите на хората, но обясни: "Парите не падат от небето." Неговата дясноцентристка коалиция е изправена пред избори през май, съобщава "Ройтерс".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети