Общинска комисия проверява защо и от къде смърди в жк „Бистрица“

DenNews.bg
30.11.2018
размер на текста:

Общинска комисия проверява сигнали за носеща се неприятна миризма в най-големия жилищен квартал в Дупница- жк „Бистрица“, където и в момента текат ремонтите по големите проекти за обновление. Това стана ясно от отговор на зам.-кмета по европейските проекти Красимир Георгиев на въпрос на общинския съветник и местен лидер на БСП Станислав Павлов на днешната редовна сесия на Общински съвет.
Павлов обясни, че самоорганизирали се граждани са събрали около 400 подписа и настояват за проверка за установяване на източниците на неприятна миризма от канализацията на квартала и отстраняването на проблема. Общинският съветник попита и дали по време на ремонтите в квартала не е допуснато заустване на отпадните води в канализацията за дъждовна вода, която е на значително по-малка дълбочина и е възможно точно това да причинява разнасянето на неприятната миризма. Павлов попита и дали ще има санкции за изпълнителите на ремонтните дейности в жк „Бистрица“ заради неспазени срокове и некачествено извършена работа.
Зам.-кметът Георгиев обясни, че през тази седмица със заповед на кмета Методи Чимев е сформирана комисия, която да провери случая.
„Както знаете в жк „Бистрица“ тече сложен ремонт, но не става дума за един проект, а за няколко проекта с четири източника на финансиране-ОП „Региони в растеж“, ПУДОС, целевия фонд на МРРБ и постановление на Министерски съвет. Повече от 20 са проведените обществени поръчки и всеки един проект е с различен срок за изпълнение, като не всички срокове съвпада. Сега вече се работи по отстраняване на констатираните при проверките на свършената работа забележки.
Предполагам, че до седмица комисията ще извърши проверка на сигнала за неприятната миризма и ще излезе със становище“, обясни Георгиев и посочи, че неговата надежда е ремонтите да приключат преди Коледа, но „все пак, ако има пропуски, по-добре е да бъдат отстранени“.

Зам.-кметът напомни, че никога не е имало проект за цялостна подмяна на канализацията в жк „Бистрица“.

„Никога не сме казвали такова нещо, защото такъв проект няма. Подмяната е на само определени места, като така ще се намали натовареността. Не оспорвам, че има неприятна миризма, но в след броени дни ще има становище на комисията на какво се дължи и какво трябва да се предприеме“, обясни още той.

Съветникът от БСП Георги Пехливански, който живее в жк „Бистрица“ посочи, че и той може да окаже съдействие на общинската комисия за проверката. „Оценяваме начинанието за квартала. Наистина е по-важно ремонтите да бъдат извършени качествено, а да се налага санкции на фирмите. Ние не се заяждаме, а само искаме работата да бъде свършена както трябва“, каза Пехливански.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети