Депутатите подписаха искания от синоптиците развод с БАН

DenNews.bg
30.11.2018
размер на текста:

От 1 януари 2019 г. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от основно звено при Българската академия на науките (БАН) се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице под шапката на Министерството на образованието и науката, прие вчера парламентът при второто четене на текстове от законопроекта за държавния бюджет за следващата година.

Националният институт по метеорология и хидрология е националната хидрометеорологична служба на Република България, записаха депутатите. Дейността на НИМХ ще се осъществява от служители, които работят по трудово правоотношение, в т.ч. и заемащите академични длъжности.
Националният институт по метеорология и хидрология е национална научна организация за осъществяване на оперативни дейности в областта на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията, както и за научни изследвания, и за научно-приложна, иновативна и образователна дейност.

От 1 януари 2019 г. имуществото, архивът, както и всички права и задължения, включително членствените правоотношения в национални, европейски и международни организации по метеорология и хидрология, и правото да обучава докторанти по акредитирани докторски програми на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН преминават към Националния институт по метеорология и хидрология към министъра на образованието и науката.

Отхвърлено беше предложението на БСП в закона да се запише специална разпоредба, че тези служители на института, които искат, могат да останат в БАН. От левицата посочиха, че 15 хабилитирани лица са заявили желание да останат в БАН. Не беше прието и предложението на социалистите за четиригодишен срок за разделяне на имуществото между БАН и НИМХ.

Припомняме, че през лятото служители НИМХ излязоха на поредица протести с настояването институтът да излезе от състава на БАН и да мине под ръководството на Министерството на образованието и науката (МОН) като самостоятелна научна организация.
Основният мотив за това бе липсата на достатъчно финансиране на институцията заради несправедливо разпределение на бюджета от страна на БАН и недостига на висококвалифицирани кадри.
Протестиращите организираха шествие по бул. "Цар Освободител" в посока Министерския съвет, за да могат да отново да бъдат чути исканията им от управляващите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети