Окончателно: Държавата плаща 108 000 лв. за зрелищния арест на ексминистър Николай Цонев

DenNews.bg
28.11.2018
размер на текста:

Бившият министър на отбраната Николай Цонев ще получи 108 000 лв. обезщетение от държавата, след като окончателно спечели делото срещу прокуратурата заради зрелищния му арест през 2010 г. На 1 април Цонев бе проснат на земята с белезници в сградата на ВМА, а към главата му бе насочено оръжие. МВР впоследствие разпространи кадрите от ареста до всички медии. На тях се чуваше гласът на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев, който нарече Цонев „абсолютен престъпник” и му нареди да ляга на земята.

Делото срещу Цонев приключи окончателно през 2015-а година с оправдателни присъди и на тримата подсъдими. Другите двама обвиняеми – Петър Сантиров и Тенчо Попов, до момента също осъдиха държавата за над 200 000 лева.

Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов бяха обвинени за подкуп и окончателно оправдани през 2015-а година. В решението на ВКС делото бе определено като „емблематичен пример за провокация към подкуп”. На първа инстанция по делото за обезщетение Софийският градски съд присъди 50 000 лева на Цонев. Втората инстанция обаче увеличи обезщетението двойно, а самият Цонев пък искаше 200 000 лева от прокуратурата.

Крайният извод на Апелативния съд, с който се съгласява и ВКС, е, че причинените вреди на Цонев са значително по-големи от обичайните по други такива дела. Мотивите – показният унизителен арест, разпространяването на записа до медиите. Впоследствие Цонев стоя повече от два месеца в ареста, бил е подслушван и следен чрез СРС-та, а делото му е продължило повече от 5 години. Процесът дори е отбелязан в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, добавя съдът.

На Цонев са присъдени още близо 9 000 лева за адвокатски разноски, както и обезщетение за лихвата, която е можел да получи върху паричната гаранция, платена след ареста му. Това е и последното от делата, които той водеше срещу прокуратурата. През годините той беше подсъдим и оправдан в още 3 процеса, от които получи 70 000 лева обезщетение.

Другите двама подсъдими по делото също получиха солидни обезщетения. Финансистът Тенчо Попов осъди държавата да му плати 14 000 евро в Страсбург. Съдията Петър Сантиров пък получи 200 000 лева обезщетение на втора инстанция и още чака окончателното решение на ВКС.

За поведението си по време на акцията Роман Василев получи порицание от Висшия съдебен съвет. През 2014-а година той напусна съдебната система.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети