Украйна вдигна армията си в пълна бойна готовност, иска помощ от Запад заради руската агресия

DenNews.bg
26.11.2018
размер на текста:

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност по решение на началника на генералния щаб, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.
"Въз основа на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на режим на военно положение, началникът на генералния щаб издаде заповед за привеждане на съединенията и частите на въоръжените сили в пълна бойна готовност", се казва в съобщението.
Освен това в пълна бойна готовност е приведена и Службата за сигурност на Украйна.
"Засилване на контраразузнавателните мерки, за да се предотвратят други провокации на специалните служби на Руската федерация на територията на Украйна и дестабилизация на положението вътре в страната", изтъкнаха от украинското ведомство.


Вчера сутринта корабите на украинските военноморски сили "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу" навлязоха край бреговете на анексирания от Русия полуостров Крим, като руснаците откриха огън срещу украинските кораби и ги задържаха, като това рискува да разпали опасна нова криза между двете страни.

От Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия заявиха, че нейни гранични патрулни кораби са задържали укранските военноморски кораби в Черно море и са използвали оръжия, за да ги накарат да спрат.
От ФСБ твърдят, че са били принудени да действат, защото корабите - два малки украински бронирани артилерийски кораба и влекач - незаконно са навлезли в руски териториални води, направили са опит за незаконни действия и са пренебрегнали предупрежденията да спрат, докато маневрират опасно.

Украйна отрече нейни кораби да са сторили нещо нередно, обвинявайки Русия във военна агресия, като призова международната общност да се мобилизира, за да накаже Русия.


По време на инцидента трима украински военни бяха леко ранени.


Заради ситуацията в Керченския проток, секретарят на Съвета Александър Турчинов тази нощ обяви подкрепеното от президента на Украйна предложение за въвеждане на военно положение за 60 дни. То ще бъде разгледано днес от Върховната рада, която ще се събере в 16 ч. местно време, съобщи нейният председател Андрий Парубий.

Междувременно и Съвета за безопасност на ООН е сезиран за ситуацията и днес вероятно ще има заседание по кризата между Русия и Украйна.

„Очакваме от Русия да възстанови свободното движение в протока и призоваваме всички страни да действат с максимално въздържание, за да се стигне до незабавна деескалация на ситуацията", призова ЕС.

НАТО също призова за сдържаност и деескалация. Украинският министър на външните работи Павло Климкин призова Запада да сформира коалиция, която да устои на актовете на агресия на Русия.

Русия претендира върху контрола на водите край Крим след анексията на полуострова през 2014 г. Киев и Западът обвиняват Москва, че "възпрепятства" умишлено навигацията на търговски кораби през Керченския проток.

Трудности се появиха и с изграждането на породилия полемика 19-километров мост в Керченския проток. Разполагането на арките на моста през 2017 г. започна да пречи на преминаването на част от корабите. Тази година руските граничари започнаха да задържат кораби, официално с претекст за проверки.

Киев смята, че Москва може да стигне до подготовката на офанзива срещу град Мариупол на брега на Азовско море, който е последният град под контрола на украинските власти в източната част на Украйна.

В конфликта в Източна Украйна между украинските сили и проруските сепаратисти загинаха 10 000 души за четири години. Киев и Западът обвиняват Москва, че подкрепя военно сепаратистите. Москва отхвърля тези обвинения въпреки многото доказателства,

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети