Напрежение в Косово след арести за убийството на сръбски политик

DenNews.bg
23.11.2018
размер на текста:

Полицията в Косово арестува трима етнически сърби, включително двама полицаи тази сутрин. Те са заподозрени в участие в убийството на водещ сръбски политик в северната част на страната.
Тримата мъже са арестувани в доминирания от сърби град Митровица, 40 километра северно от столицата Прищина. Те са заподозрени за извършеното през януари убийство на Оливер Иванович, се казва в съобщение на полицията.
Четвърти сърбин е арестуван, тъй като е оказал съпротива на полицията. Един човек се издирва, допълват от полицията.
Косовски медии съобщават, че косовският сръбски политик Милан Радойчич, който според медии е реалният лидер на сърбите в Косово, е в списъка с издирваните хора. Тази сутрин косовската полиция е претърсила дома на заместник-председателя на "Сръбска листа".
Властите поясниха, че са иззети доказателства при разследването на убийството по време на акция на четири места. В съобщение на прокуратурата се отбелязва, че са открити нелегални оръжия и други материали.

Арестите предизвикаха протести на етнически сърби на централния площад в Митровица.

Правителството на премиера Рамуш Харадинай призова за спокойствие и увери, че полицейската операция не е свързана с някакво политическо развитие.
В съобщение във "Фейсбук" Харадинай уверява, че полицейската операция не е насочена срещу етническа или политическа група.

Игор Симич, етнически сръбски депутат в Косово, критикува полицията, че е използвала "прекомерна сила" при арестите.
Сръбското правителство ще проведе извънредно заседание, за да обсъди кризата. Вучич поиска среща с шефовете на армията, полицията и службите.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети