116 депутати дадоха вицепремиерския пост на Марияна Николова

DenNews.bg
21.11.2018
размер на текста:

Парламентът одобри кандидатурата на Марияна Николова за вицепремиер. Тя бе избрана на мястото на подалия оставка Валери Симеонов. Това стана при повторно гласуване. 116 депутати гласуваха "за", "62" бяха против, а въздържали се нямаше. В гласуването не участваха народните представители от Атака и лидерът им Волен Сидеров, които са част от Обединени патриоти. "За" са гласували ГЕРБ, НФСБ и ВМРО, "Воля" и двама независими.
Николова се закле пред депутатите. Като вицепремиер тя ще отговаря за икономическата и демографската политика.
Симеонов подаде оставка в петък. От месец май досега Николова е началник на кабинета му, по професия е юрист, владее френски и английски езици.


Споровете в пленарна зала продължиха повече от три часа.

Волен Сидеров и депутатите му бойкотират избора на вицепремиерката Марияна Николова, най-вероятно причината е, че завръщането на Симеонов в парламента ще доведе до напускането на един депутат от Атака.


"Когато чухме представянето и част от биографията й малко ме притесни. Това, че е била част от "Топлофикация"-София. Знаем, че "Топлофикация" не се развива добре", коментира лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. За връщането на Валери Симеонов в Народното събрание, Марешки коментира, че парламентът не е поправителен дом.
Депутати смятат, че Атака се опитва да изнудва за евровота останалите две формации в Обединените патриоти. Още вчера Симеонов и Каракачанов се сблъскали с яростния отпор на Сидеров за номинацията на Николова.

„Вицепремиер, върху когото тежат съмнения за търговия с българско гражданство, представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца”, изтъкна лидерът на левицата Корнелия Нинова по повод на това, че рокадата в кабинета бе представена от Красимир Каракачанов, а не от премиера Бойко Борисов.
„Мнозинство, което мълчи в тази политическа криза, е объркано и страхливо мнозинство. Оставката е поредната, но е следствие, тя не отстранява причините за състоянието, в което се намира държавата след 10 години управление на Бойко Борисов”, категорична беше лидерът на БСП.
Според нея изходът е оставка на цялото правителство и предсрочни избори.
„Никога не е имало толкова силна девалвация на политическото у нас. Поредната оставка на член на кабинета не е излизане от кризата, а задълбочаване на кризата“, каза по-рано зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев. Според него смяната на отделни персони не означава смяна на политиката, смяна на философията на управление, нито решителност за реформи. „Симеонов си отива, но и остава – на негово място идва поредният заместител“, посочи той.

 

Въпросът на деня обаче е дали рокадата в правителството ще доведе до протести, подобни на протестите след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Още от вчера в социалните медии се появиха остри коментари срещу избора на Николова, а причината е, че тя е спрягана като жената до Валери Симеонов. Споделеният от мнозина българи въпрос е "Предава ли се властта в демократична България по полов път?".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети