Над 400 000 лв. са иззети от сейф на главсека на Агенцията за българите в чужбина

DenNews.bg
20.11.2018
размер на текста:

Валута и левове, равняващи се на 427 000 лв. са иззети от банкова касета на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Изземването е извършено на 19 ноември след разрешение на Специализирания наказателен съд.
Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ.
Красимир Томов и бившият председател на агенцията Петър Харалампиев са обвинени за корупция и длъжностни престъпления. Според прокуратурата те вземали подкупи, за да издават удостоверения за български произход.
В банковата касета са открити пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове. Томов бил декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати, уточняват от прокуратурата.
Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство, са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в СпНС заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници. Адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство, уточняват от прокуратурата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети