Първите мигранти от многохилядни керван достигнаха US границата

DenNews.bg
14.11.2018
размер на текста:

Първите мигранти от многохилядния кервана, поел през Централна Америка към САЩ, пристигнаха в районa на Тихуана, Мексико, предават световните агенции.
Около 400 са мигрантите, достигнали границата с автобуси, пише The Guardian. Още 5000 ги следват на близо 2 хил. км назад в централния мексикански град Гуадалахара, където са прекарали нощта. Мексиканските власти оказват всякаква помощ на мигрантите, осигурявайки им подслон, транспорт и предлагайки убежище. Не са малко тези, които решават да останат в страната.
Мигрантите в групата заявяват, че не са обезсърчени от враждебното отношение на администрацията на президента Доналд Тръмп и все още се стремят да търсят убежище. "Щастлив съм, радостен съм, защото благодарение на Бог сме на една стъпка от влизането в САЩ", казва Хосе Мехия от Хондурас. "Не е лесно, но важното е да достигнем границата и тогава ще видим какво ще стане", допълва той.

В същото време, за да не позволи влизането в САЩ на мигрантите, американският президент Доналд Тръмп засилва военната сила по границата, разполагайки към 7 000 военнослужещи. По думите му, те могат да станат и 15 000. В петък, Тръмп подписа указ, който всъщност спира предоставянето на убежище на онези, които прекосяват границата незаконно.
Американският секретар по въпросите на отбраната Джим Матис също се е отправил към граничния район.
Тихуана се намира на около 38 км от Сан Диего, Калифорния.
Мигрантите бягат от бедността и насилието в Хондурас.
В продължение на години хиляди хора поемат тежки и несигурни пътувания през Централна Америка и Мексико, за да стигнат до Съединените щати. Много от тях умират по пътя или биват отвлечени от организирани престъпни групи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети