А вие хванахте си се? Българите масово споделят снимки на порно актьори, представени като успели нашенци

DenNews.bg
14.11.2018
размер на текста:

Интересен социален експеримент показа нагледно повърхностният начин, по който българите масово реагират необмислено, стане ли дума да покажем патриотичните си чувства и възхита пред величието на нашенските си постижения и качества. За броени дни хиляди българи споделиха във Фейсбук снимките на порно актьори, към които е добавен измислен текст, че това са българи с някакви невероятни постижения в науката или пък са невероятни професионалисти, отказали се от високи заплати в чужбина, за да работят за славата на родината и в името на народа.

Умишлената измама може лесно да бъде разкрита, без въобще да е нужно да познавате лицата на актьорите в индустрията за възрастни, тъй като някои от текстовете са наивни и абсурдни в твърденията за посочените научни открития.
Остроумният експеримент във Фейсбук е дело на Илиян Дуков.
Той просто е сменил името на съответния актьор с българския му еквивалент - Джони Синс става на Иван Синев. И после се описва как доц. д-р Иван Синев, откривател на „Принципа на Синев“ за проникването и разпространението на материята в черните дупки….

Колкото смешният, толкова и тъжният извод от социалния експеримент е, че българите масово не се замислят дали поднесената им информация е истина, въпросът е дали им допада или не; с готовност се включват в разпространението на измислица, без да направят и минимално усилие да проверят фактите, а това показва не само, че са податливи на фалшиви новини, но и че нямат любопитство към знанието, т.е. не са потърсили нещо повече за представените революционни открития и научни изобретения. А всичко това само, защото постингите от експеримента завършват с апел да се споделя великият подвиг на велики българи.
Толкова ли сме зависими от нуждата да се чувстваме велики, дори и на базата на лъжи и измислици?
Толкова ли предпочитаме удобната ни лъжа пред търсенето на истината?
А вие хванахте ли се?

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети