Хиляди българи излязоха на бдения в памет на Виктория Маринова

DenNews.bg
08.10.2018
размер на текста:

Хиляди българи излязоха на бдения в памет на жестоко убитата русенска журналистка Виктория Маринова в София, Русе и още няколко града, като настояха за обективно разследване, което да се проведе с участието на прокурори и следователи от европейски страни.
 

 

От площад "Свобода" в Русе пред паметника на свободата дойдоха хиляди, за да почетат паметта на убитата журналистка. Още преди обявения час на започване на бдението много граждани запалиха свещ в памет на Виктория Маринова. Те настояват извършителят на престъплението да бъде заловен и осъден с цялата строгост на закона.
Гражданите са притеснени и, че все още в Русе има убиец на свобода. Те не изключват версията убийството да е свързано с работата на журналистката.
"Ние от TVN винаги сме искали да говорим за истината. Вики ни е подкрепяла в това. Искаме просто да разберем защо в събота вечер Вики не се прибра", заяви Ирина Лазарова, колежка на убитата.
Близки и колеги на Виктория отправиха и апел - всеки, който иска да я почете, да извърши едно добро дело към някого, тъй като такъв бил нейният мироглед. Утре те организират и свое претърсване на района, където бе намерено тялото.

 

Около 1000 души запалиха свещи на площад "Света Неделя" в София,  а след това се преместиха пред Съдебната палата. 

"Този път се надявам реакцията на обществото да бъде много твърда, много остра, защото е нужно да излезем от този омагьосан кръг. Управляващите отдавна са загубили нашето доверие - доказано е. Затова и хората се събират днес, защото не вярват, че това убийство ще бъде разкрито", каза участник в бдението.

„От 9 години наблюдавам как бавни и мъчително свободното слово в България умира. Може би това, което се случи преди по-малко от 48 часа е повратна точка. Каквато и да е причината за това престъпление, то трябва да бъде изяснено. Властта трябва да престане да прави внушения каква е истината и кое е мотивирало това престъпление. Аз се надявам, че по изключение ще видим едно истинско престъпление и ще видим някой изправен пред съда“, каза журналистът от „Биволъ“ Димитър Стоянов.

Участниците в бдението в София ще се съберат още утре на ефективен протест.

Десетки пловдивчани също се събраха на бдение в памет на Виктория пред общината. Хората запалиха свещ и поискаха убиецът да бъде хванат в кратки срокове. Според събралите се ако мотивът е професионален, то в опасност е държавата. Ако пък става дума за лични мотиви, то това е пореден случай, който показва, че жените в България не са защитени.
И старозагорци излязоха да се поклонят пред паметта на Виктория Маринова. Бдението събра съпричастни към трагедията на площада пред църквата "Свети Николай". Организаторите призоваха за повече доверие в работата на МВР, за да могат разследващите да си свършат бързо работата, и поискаха справедлив процес за извършителя на жестокото убийство, когато бъде заловен.
В Ямбол таксиметрови шофьори се присъединиха към протестното шествие на журналистите. С развети знамена таксиметровите автомобили преминаха през целият град и спряха пред църквата "Свети Николай Чудотворец". Мотивите им да излязат на протестното шествие обобщи Иво Иванов:
"Ние искаме всичко да бъде разкрито, за да не останем в неведение пак, както обикновено става с всички такива случаи. Искаме прокуратурата да си върши работата. Всичко е зациклило".
Бдение в памет на Виктория Маринова се проведе и във Видин и в други градове в страната.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети