Убийството на Виктория Маринова трябва да се разследва под международен контрол

DenNews.bg
08.10.2018
размер на текста:

 "Разследването на убийството на българската журналистка Виктория Маринова, чието тяло беше открито в събота в Северна България, е наложително да бъде провеждано под международен контрол", заяви комисарят по правата на човека на Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович. "Призовавам властите да разследват спешно това ужасно престъпление", пише Миятович във Facebook. "Фактът, че последната ѝ работа е била свързана с предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС, налага разследването да се провежда под международен контрол", каза тя.

Все още няма задържан за престъплението. От полицията заявиха, че работят по всички възможни версии. Тъй като последното предаване на Маринова е било свързано със задържаните български и румънски журналисти (Димитър Стоянов от "Бивол" и Атила Биро от RISE Project Romania), разследвали разпределението на евросредства за фирмата "Джи Пи Груп", се появиха съмнения, че убийството може да е свързано с работата ѝ.

Напредъкът от вчера е свързан най-малко с резултатите от ДНК експертизата, както и с резултати от други експертизи. Нека на този етап бъдем пестеливи, не защото няма какво да кажем, а защото всяка непредпазливо изтървана дума ще увреди пряката работа“, каза още Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус". Междувременно се увеличават международните реакции, свързани с жестокото убийство. Темата присъства във всички големи европейски и американски медии, а много журналисти изразиха възмущението си от престъплението в социалните мрежи. Европейската комисия публикува в официалния си профил в Twitter: "Няма демокрация без свободни медии. С голяма тъга научихме за убийството на българската журналистка Виктория Маринова. Мислите ни са със семейството и приятелите ѝ. Очакваме бързо и цялостно разследване и виновните да се подведат под отговорност."
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети