Убийството на журналиста Ян Куциак поръчано от милионер

DenNews.bg
04.10.2018
размер на текста:

Убийството на разследващия словашки журналист Ян Куциак е поръчан от мултимилионера Мариан Кочнер. Това е разкрил на разследващите един от четиримата, които бяха арестувани преди седмица за убийството на Куциак и годеницата му. Новината съобщи снощи всекидневникът "Денник Н", предаде Франс прес.
55-годишният Кочнер, собственик на няколко компании, е задържан от юни по дело за фалшиви записи на заповед, но срещу него все още не е внесен обвинителен акт.
Журналистът Куциак е разследвал разнопосочните дейности на Кочнер. Човекът, посочил мултимилионера за поръчител, е Золтан А. - предприемач от град Комарно, който е бил посредник между Алена Ж., смятана от следователите за поръчител на убийството, предполагаемия извършител Томаш С. и шофьора, който го е возил до мястото на престъплението - Мирослав М.
Четирима бяха арестувани миналата седмица, повдигнати са им обвинения и са в предварителния арест.
Според "Денник Н", който се позовава на източници, близки до разследването, в показанията си Золтан С. е признал, че Алена Ж. му казала, че Кочнер е поръчал убийството.
В понеделник словашки прокурор съобщи, че през февруари Алена Ж. е платила 70 000 евро за убийството.
В тази хипотеза обаче има неясноти: четиридесетгодишната жена не е била в конфликт с Куциак и е дължала големи суми заради неплатени данъци.
От друга страна, според словашката преса, Алена Ж. е работила като преводачка от италиански за Кочнер, който щял да бъде кръстник на дъщеря й.
Ян Куциак и годеницата му Мартина Куснирова бяха застреляни на 21 февруари тази година в дома им, намиращ се на 65 километра източно от столицата Братислава.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети