Стотици мигранти влязоха от Гватемала в Мексико на път за САЩ

DenNews.bg
30.10.2018
размер на текста:

Стотици централноамерикански мигранти, следващи по стъпките многохилядния керван, който вече е на мексиканска територия напредва към границата със САЩ, влязоха през изминалата нощ в Мексико от Гватемала, като прекосиха река Сучиате, предаде Асошиейтед прес.
Докато хората се бореха с буйните води, полицейски хеликоптер кръжеше ниско над тях, очевидно опитвайки се с въздушната вълна от роторите да ги обезкуражи и да ги накара да се откажат. Според гватемалския телевизионен канал Ноти7 поне един мигрант се е удавил. На мексиканския бряг мигрантите бяха заобиколени и ескортирани от униформени полицаи. При преминаването на първата група в неделя вечер на моста над реката избухна насилие, при което мигрантите хвърляха камъни и други предмети по полицаите. Един мигрант почина от рана в главата.
Втората група, която е много по-малка от първата и щурмува граничния мост в неделя, късно вчера се добра до мексиканския граничен град Сиудад Идалго, откъдето възнамерява днес да продължи похода си.

В същото време в Южно Мексико основният керван продължи да напредва към САЩ, докато Пентагонът обяви, че ще изпрати 5200 войници на действителна служба на границата с Мексико. Там вече са разположени повече от 2000 военни от Националната гвардия. Сега керванът наброява около 4000 души, но броят им постепенно се топи. По-рано тази година само около 200 души от керван от 1000 мигранти стигнаха до границата между Тихуана и Сан Диего.

Вчера потокът от хора се точеше по шосето от град Тапанатепек към град Нилтепек, на около 50 км на северозапад. Патрулни коли на федералната мексиканска полиция бавно караха покрай тях. Стотина мигранти, наредени на опашка на паркинга пред бензиностанция, чакаха някой камион да ги вземе на стоп. Кметът на градчето Санатепек заяви, че местните жители са организирали автобус и няколко камиона, които да возят жените и децата. На сборен пункт край града някои мигранти се събираха, за да молят за помощ да се върнат в Хондурас, откъдето са повечето от хората в кервана. Изтощени от многодневното ходене и обезкуражени от оставащия дълъг път и лошото поведение на някои от спътниците им, мнозина отпадат от кервана, който в началото наброяваше над 7000 човека.
Виктор Аргета, 54-годишен, от Хондурас, разказа, че със съпругата му прекарали две нощи на моста между Текун Уман (Гватемала) и Сиудад Идалго (Мексико), преди в крайна сметка да прекосят реката със сал.
Вътрешното министерство на Гватемала заяви, че полицаи са ранени, когато в неделя мигрантите си пробиха път през бариерите на гватемалската част на моста. Мексиканските власти заявиха, че мигрантите са атакували полицаите с камъни, стъклени бутилки и бомбички, когато щурмуваха портала на мексиканската страна и бяха отблъснати, а някои носели оръжие. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети