Издирват подателя на колети-бомби до американски лидери и медии

DenNews.bg
25.10.2018
размер на текста:

Антитерористичният отдел на ФБР пое разследването на случаите с бомбите, изпратени до няколко известни политически и обществени фигури. Предполага се, че колетите имат общ подател или податели, а ФБР разглежда случая като вътрешен тероризъм.
Колетни пратки с бомби получиха Хилари и Бил Клинтън, Барак Обама, ексшефът на ЦРУ Джон Бренън, бившият главен прокурор Ерик Холдър, конгресменът Деби Васерман - тя беше председател на Националната комисия на Демократическата партия, както и милиардерът Джордж Сорос.
Колетът с името на Бренън беше изпратен до офиса на CNN в Ню Йорк, в Time Warner Center. Екипът на телевизионния канал беше евакуиран.
Петте пакета са изпратени за анализ в лабораторията на ФБР в Коунтико, Вирждиния, съобщават от Бюрото.
Върху всеки от тях е посочен адрес за връщане до Деби Шулц във Флорида.
Освен това източници на CNN съобщават, че подозрителен пакет е изпратен и до конгресмен от Калифорния - демократката Максин Уотърс. Пратката е била засечена при пощенска проверка в Мериленд. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо също е заявил, че е получил подобна пратка в манхатънския си офис.
Прави впечатление, че получателите на бомбите са обект на нападки от страна на консервативните среди и персонално от страна на президента Доналд Тръмп.
Тръмп от своя страна призова към единство и заяви, че насилието няма място в страната. Той обяви, че е започнало мащабно федерално разследване и че цялата мощ на правителството се използва в разследването.
Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио определи станалото като "акт на терор, насочен срещу свободната преса и лидерите на страната".
От ФБР заявиха, че е възможно да са изпратени още подобни колети до други лица и призоваха обществото да остане бдително.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети