Очаквано правителството оцеля, третият вот с най-слаба подкрепа

DenNews.bg
24.10.2018
размер на текста:

Кабинетът "Борисов-3" очаквано оцеля и при третия вот на недоверие, поискан от БСП. „За“ предсрочното падане на правителството гласуваха 99 народни представители, против бяха 133. Общо гласуваха 232 депутати.
Припомняме, че БСП поиска вот на недоверие след обявените предложения за здравна реформа от министър Кирил Ананиев.
От БСП заявиха, че няма да търсят подкрепа в останалите парламентарно представени партии и опозицията в лицето на ДПС, а подкрепа ще търсят в съсловните организации и засегнатите от реформата страни. БСП се срещнаха с представители на Българския лекарски съюз, преди това и със застрахователи, а преди това срещите протекоха с неправителствени организации и др.

Припомняме, първият вот на недоверие към кабинета "Борисов-3" беше внесен на 17 януари 2018 г. с мотив - провалът на правителството с борбата с корупцията.
Гласуването беше на 25 януари и кабинетът "Борисов 3" очаквано оцеля. За събарянето на властта гласуваха 103 депутати. В подкрепа на управлението на Бойко Борисов се обявиха 131 народни представители. За да е успешен един вот на недоверие са нужни минимум 121 депутатски гласа.
Вторият вот на недоверие беше по темата сигурност, като аргументите на социалистите се разпростряха от битовата престъпност, през състоянието на системата МВР до техническото състояние на въоръжението в Българската армия. Вотът беше внесен на 20 юни, след инцидента с хеликоптер, при който загинаха двама военни пилоти, а трети беше тежко ранен.
Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля и при втория вот на недоверие, внесен отново от БСП. Гласуването беше на 29 юни. За събарянето на властта тогава бяха 104 депутати, а 131 запазиха правителството.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети