Радев с покана към Елизабет II да посети България

Президентът не разкри какъв е отговор е дала кралицата

DenNews.bg
18.10.2018
размер на текста:

Отправих покана към кралица Елизабет II при възможност тя или член на кралското семейство да посети България във връзка и със 140-годишнината от установяването на дипломатическите взаимоотношения с Великобритания, която ще отбележим догодина, а също и на място да се запознае с нашата богата история, с вековните културни традиции на нашия народ, които присъстват и в Британския музей и в Британската библиотека. Това каза пред журналисти в Лондон българският президент Румен Радев след аудиенцията му при Нейно Величество Елизабет II.
Попитан как е отговорила кралица Елизабет II на поканата, президентът Радев отговори "Ще разберете".

Аудиенцията при кралица Елизабет II не ражда новини, тя е новина сама по себе си. Тя е знак за приятелските отношения между България и Великобритания, каза още българският държавен глава.

Президентът обясни, че по време на аудиенцията са обсъдени теми, важни за двустранните отношения между България и Великобритания.


"Между България и Великобритания има стратегическо партньорство и отличен политически диалог. Има активно сътрудничество в редица области. Поканата за аудиенция е знак за уважение между двете страни, за чието развитие работят нашите държави. Това беше потвърдено и по време на тази аудиенция", заяви държавният глава.

Румен Радев коментира още, че отношенията между Великобритания и ЕС са важни за двете страни и Брекзит не може да промени тази даденост. "Затова нашата обща цел трябва да е да запазим и да развиваме близките отношения с най-голям приоритет запазване правата на гражданите и на двете страни".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети