Симеонов и Сидеров тръгнаха към развод

DenNews.bg
17.10.2018
размер на текста:

Видимо започва разпад в коалицията Обединени патриоти, наричана малката коалиция, която е част от голямата коалиция на управляващите.
Днес от Националния фронт за спасение на България, чиито лидер е вицепремиерът Валери Симеонов, поискаха оставката на лидера на Атака Волен Сидеров като председател на парламентарната група на Обединените патриоти.
Сидеров вече няма подкрепата на депутатите от НФСБ. Това се разбира от официална позиция на политическата сила.
Хората на Симеонов са ядосани от надписите, които вървят по телевизията на Атака - Алфа. Освен това Сидеров вървял срещу Обединените патриоти и страната. Неговите интереси, според Касабов, били да брани Русия. Даже работел срещу България.
От партията на вицепремиера Валери Симеонов уточняват, че Сидеров е направил поредно нарушение на решението на политическия съвет на Обединени патриоти от 11 септември, с което "се одобрява и подкрепя дейността на представителите на коалицията – членове на Министерския съвет".

"От днес народните представители на НФСБ ще се представляват от заместник-председателите на партията Валентин Касабов и Борис Ячев. Публичните изявления и поведението на Волен Сидеров в страната и чужбина (вкл. в Русия) по никакъв начин не следва да се обвързват с НФСБ", пише в позицията на партията.


Реакцията от НФСБ идва, след като партийната телевизия на "Атака" започна да излъчва послания, подписани от Волен Сидеров, в които се атакува Валери Симеонов. В няколко слайда, сменящи се по "Алфа ТВ", той е обвинен, че е „вицепремиер на Сорос“. Надписите с бели букви на черен фон са под мотото "Как Сорос ще управлява България" и в тях се твърди, че Валери Симеонов е човекът на Джордж Сорос в българското правителство, като атакувал православието, нанесъл удар по българската история и работи за налагане на джендъризма и еднополовите бракове.


Ден преди да се появят тези надписи спря излъчването на телевизията. Тогава на черен екран с бели букви беше написано, че трябва да се пита правителството защо се е стигнало до спирането на сигнала.


Волен Сидеров и Валери Симеонов са в конфликт от лятото, като лидерът на Атака обвини своя колега в коалицията, че проверките му за шума по морето са в полза на определени фирми. Преди партиите на двамата да влязат в коалицията Обединени патриоти Сидеров и Симеонов си разменяха постоянно обиди и не спираха да се атакуват.


През лятото на 2016 година, когато започна да говори за обединение между Атака и НФСБ на Валери Симеонов, за да се явят заедно на президентските избори, Сидеров призна, че нападките между двамата са били сериозни. "Имали сме много тежки моменти във взаимоотношенията си, но затова е даден разумът и затова човек не е черно-бял, а е от много компоненти сглобен, за да може да преосмисли. Това говори за победата, която всеки един от нас ще постигне, ако загърби тези нападки и ако покаже, че е влязъл в политиката не да си мери химикалката с някого, а заради убежденията си", каза тогава Сидеров.


Официално от Атака не коментира защо е спряла телевизия "Алфа".
Вчера третият съпредседател на коалицията Обединени патриоти Красимир Каракачанов обяви, че кабинетът няма отношение към спирането на партийната телевизия. "Една медия може да бъде спряна само с решение на СЕМ. Такова решение няма, така че не знам за какво става дума", каза той.
От ВМРО не вземат страна в конфликта Сидеров-Симеонов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети