Започва почистването на най-голямото океанско сметище

DenNews.bg
16.10.2018
размер на текста:

Започва почистването на най-голямото океанско сметище, това в Тихия океан. За почистването на тонове пластмасови отпадъци ще бъде използвана нова технология.
Кораб, който тегли 600-метрова гъвкава система за събиране на отпадъци в океаните, потегли миналия месец от Сан Франциско към зоната на т.нар. Голямо тихоокеанско сметище - района между Калифорния и Хавай с концентрация на отпадъци, чиято площ е два пъти по-голяма от тази на щата Тексас. Очаква се в сряда той да пристигне в замърсената част на океана и да започне работа, съобщи телевизия "Европа".

"Очакваме с нетърпение да занесем първата пластмасова торбичка на брега на океана. Това ще означава, че имаме ефективна технология. Ще рециклираме отпадъците и ще ги превърнем в красиви предмети, които хората няма да искат да изхвърлят в океана", обясни Боян Слат от „Оушън Клийнъп“.

Гъвкавата конструкция достига дълбочина от 3 метра. С нея могат да се събират различни размери пластмасови отпадъци. За момента е пусната само една система. От организацията са категорични, че използването на 60 такива системи за почистване биха изчистили половината от отпадъците в района само за 5 години. Те си поставиха още по-амбициозната задача до 2040 г. да бъдат изчистени цели 90% от пластмасовите отпадъци в Световния океан.

Природозащитници припомнят, че пластмасата е най-големият враг на природата, тъй като се разгражда много бавно. А морската вода я охлажда допълнително и по този начин удължава и без това продължителния процес на разграждане посредством слънчева светлина и топлина. Освен това, хиляди морски животни умират заради това, че поглъщат пластмасови отпадъци или се оплитат в тях.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети