Почина съоснователят на Майкрософт Пол Алън

DenNews.bg
16.10.2018
размер на текста:

На 65 години почина съоснователят на технологичната компания Майкрософт, милиардерът Пол Алън. Той е починал след боледуване от рак, съобщи неговото семейство.
"С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на Майкрософт", се казва в съобщението на неговата компания "Вулкан".
Пол Алън е роден в Сиатъл, САЩ, през 1953 г. Посещава престижното частно училище Lakeside School в Сиатъл, където се запознава с Бил Гейтс. Двамата основават компанията Майкрософт през 1975 г.
Алън напуска Майкрософт през 1983 г. и основава инвестиционно дружество с централа в Сиатъл. Състоянието му е оценявано на 20 милиарда долара според сп. "Форбс".
Бил Гейтс каза в изявление, че скърби за един от най-старите и най-скъпите си приятели и че "персоналният компютър нямаше да съществува без него", отбелязва АП.
Цялата технологична индустрия също почете смъртта на Алън.
"Нашата индустрия загуби пионер и нашият свят загуби сила на доброто. Изпращаме нашите искрени съболезнования на приятелите на Пол, семейство Алън и всички в "Майкрософт", коментира изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук.
"Загубихме велик технологичен пионер днес - благодаря ти, Пол Алън, за твоя огромен принос за света чрез твоята работа и филантропия. Мислите ни са с неговото семейство и цялата общност на "Майкрософт", коментира изпълнителният директор на "Гугъл" Сундар Пичай.
"Много съм натъжен да чуя, че Пол Алън е починал. Неговата страст за изобретяване и развитие вдъхновяваше много хора. Той беше неуморим до края. Сърцето ми е с неговото семейство и приятели", коментира основателят на "Амазон" Джеф Безос.
През последните години Алън се беше концентрирал върху благотворителност чрез организацията Вулкан, която обединяваше множество научни и технологични проекти. Освен това групата инвестира и в облагородяване на части от Сиатъл и културни институции в града.
Алън притежаваше и два отбора - футболния "Сиатъл Сийхоукс" и баскетболния "Портланд Трейлблейзърс". Голям фен е и на музиката, като инвестира и в подобни музеи.
Алън работеше и по проекта Stratolaunch. Той разработва най-големия самолет в света, който ще се използва за изстрелване на космически ракети от голяма височина.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети