В Англия заловиха наш бивш полицай, укривал се 8 г. от присъда за убийство на пътя

DenNews.bg
11.10.2018
размер на текста:

Бивш български полицай, осъден за убийството на човек в катастрофа, беше задържан във Великобритания след 8-годишно укриване, съобщи Нова телевизия.
Никола Ерелийски напуснал България в деня, в който съдът произнесъл присъдата му - 2 години затвор. Вчера ексслужителята на МВР поиска от съда да го пусне, но молбата му не беше изпълнена.
През 2009-та Ерелийски се врязва в такси със 124 километра в час. Таксиметровият шофьор загива. А полицаят изчезва в чужбина, за 8 години.
"Денят, в който е разбрал, че присъдата му влиза в сила, същият ден е хванал самолета и е избягал", обясни адвокатът на пострадалото семейство Димитър Бозуков.
Нощта преди катастрофата бившият полицай изпил бутилка уиски, става ясно от разследването.
"Полицаят е отивал на работа. След като е пил цяла нощ, той отива на работа. Представете си каква работа ще свърши с този алкохол", допълни Бозуков.
Ерелийски обаче поиска от съда да бъде пуснат, защото изтекла давността на присъдата му.
"За да бъде спазен този закон би следвало той да бъде освободен, в противен случай смятаме че би се стигнало до нарушаване на конвенцията за правата на човека", заяви адвокатът му Катина Бончева.
Според прокуратурата давността наистина е му изтекла на 22 септември. но мъжът е задържан месец по-рано.
"Давността за изпълнение на наказанието на Ерелийски не е изтекла. Ние приемаме, че изтърпяването на наказанието му започва от датата на задържане", каза Георги Пенев от Окръжна прокуратура - Пловдив.

Съдът прие доводите на прокуратурата. И реши бившият полицай да излежи двегодишната си присъда, в пловдивския затвор, при общ режим. Адвокатът му ще обжалва.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети