Над 18 000 са жертвите на руските удари в Сирия

DenNews.bg
01.10.2018
размер на текста:

Над 18 000 души, сред които близо 8000 цивилни, са били убити при руските въздушни удари в Сирия в последните три години, предаде "Франс прес", като се позова на неправителствена мониторингова организация.
Русия се намеси в конфликта в Сирия на страната на правителствените сили на 30 септември 2015 г.
Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи днес, че оттогава при руски въздушни удари в страната са били убити 18 096 души. 7988 от загиналите, или 44 процента, са цивилни. Русия отрича да взима на прицел мирни жители в Сирия, припомня "Франс прес".
При руските въздушни удари в страната са били убити още 5233 бойци на групировката "Ислямска държава" и 4875 бунтовници от различни фракции, включително джихадистки.
Военната намеса на Русия промени драстично развитието на конфликта в Сирия в полза на режима на президента Башар Асад. В нейното навечерие сирийското правителство контролираше само 26 процента от територията на страната, а групировката "Ислямска държава" - над 52 на сто. Сега режимът на Асад държи две трети от Сирия, а "халифатът", обявен от джихадистите, на практика е изтрит от картата, отбелязва "Франс прес".

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети